Președintele rus Vladimir Putin a cerut marți serviciului de securitate FSB să își intensifice activitatea pentru a contracara ceea ce el a descris ca fiind operațiuni de spionaj și sabotaj în creștere împotriva Rusiei din partea Ucrainei și a Occidentului, transmite Reuters.

Vladimir PutinFoto: Mohammad Farnood / Sipa Press / Profimedia Images

Într-un discurs adresat oficialilor FSB, Putin a declarat că agenția trebuie să oprească „grupurile de sabotaj" care intră în Rusia dinspre Ucraina, să intensifice protecția infrastructurii cheie și să prevină orice încercare a serviciilor de securitate occidentale de a reînvia ceea ce el a numit celule teroriste sau extremiste pe teritoriul rusesc.

„Serviciile de informații occidentale au lucrat întotdeauna în mod tradițional în mod activ în Rusia, iar acum au aruncat împotriva noastră personal suplimentar, resurse tehnice și de altă natură. Trebuie să răspundem în consecință", a declarat Putin.

Liderul de la Kremlin a instruit FSB să prevină fluxurile ilegale de arme în Rusia și să consolideze securitatea în patru regiuni din Ucraina pe care Moscova le-a confiscat parțial și le-a revendicat ca parte a propriului teritoriu, o mișcare pe care majoritatea țărilor nu o recunosc.

Cârtițe la Kremlin

Săptămâna trecută, șeful GRU, Kirilo Budanov, a spus într-un interviu acordat Ukrainska Pravda, citat de The Moscow Times, că persoane din cercul intim al președintelui rus Vladimir Putin au cooperat cu Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării.

Întrebat dacă există mulți astfel de agenți, el a spus că „există", dar a refuzat să precizeze numărul lor. În același timp, Budanov a precizat că a devenit mai ușor să facă recrutarea lor.

„Din moment ce situația din Federația Rusă se deteriorează într-adevăr pe zi ce trece, devine mai ușor în fiecare zi să găsești persoane care sunt dispuse să coopereze", a explicat el.

Șeful contraspionajului militar ucrainean susține că apropiații lui Putin acceptă să coopereze cu GUR pentru că în acest fel ei speră să-și asigure „posibilitatea unei existențe normale în viitor".

Atac fără precedent cu drone în Rusia

Mai multe regiunii din Rusia au fost ținte ale unor drone, acestea fiiind cele mai ample incidente în care au fost implicate avioane fără pilot de la începutul războiului pe teritoriul rusesc.

Ministerul rus al Apărării a acuzat marți Ucraina că a avut două tentative de atacuri cu drone împotriva unor obiective de infrastructură civilă din două regiuni din sudul Rusiei, precizând că atacurile au eșuat, transmite Reuters.

Presa rusă de stat și independentă a semnalat mai multe cazuri în care dronele au fost implicate. Cel mai recent incident a avut loc la 110 km de Moscova.

Urmărește ultimele evoluții din a 370-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.