Tiraspolul nu vede un pericol real la graniţe din partea Ucrainei, în ciuda avertismentelor alarmiste lansate de Moscova săptămâna trecută. Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a apreciat că situaţia din regiune este „tensionată” din cauza panicii şi a menţionat că va anunţa personal şi imediat populaţia dacă situația o va impune.

Consiliul Suprem de la Tiraspol, TransnistriaFoto: Sergii Zarev / Panthermedia / Profimedia

La câteva zile după ce Ministerul rus al Apărării şi Ministerul rus de Externe au avertizat că armata din Ucraina ar intenţiona să atace regiunea transnistreană, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a adresat un mesaj cetăţenilor din stânga Nistrului în care anunţă că, deşi situaţia este „tensionată”, este sub control şi îi îndeamnă pe oameni la calm, relatează presa de la Chişinău.

Chişinăul a venit cu o reacţie de fiecare dată şi a îndemnat oamenii la calm, subliniind că nu există astfel de indicii, acuzaţiile sunt nefondate, iar scopul este manipularea opiniei publice şi crearea de panică.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a dat asigurări că Ucraina respectă suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova şi nu ar intra pe teritoriul ei, considerând autoproclamata republică transnistreană teritoriu moldovenesc.

Krasnoselski a subliniat că, dacă va apărea „un pericol real” pentru cetăţenii din stânga Nistrului, el personal va informa populaţia despre aceasta.

„Este important să nu vă lăsaţi cuprinşi de panică şi ca toată lumea să cunoască în mod clar ce are de făcut în anumite situaţii”, a transmis liderul transnistrean.

Kremlinul este îngrijorat

Potrivit jurnal.md., subiectul „riscului” de la graniță a fost abordat însă după ce la şedinţa cu funcţionarii din cadrul administraţiei separatiste a fost discutată mai întâi organizarea Festivalului Clătitelor, („Maslenitsa” - n. red), marcată în ajun, iar Krasnoselski a apreciat „deosebit” nivelul de organizare al acesteia, şi apoi modul în care va fi organizată sărbătoarea „Mărţişor” în stânga Nistrului.

Kremlinul s-a declarat luni îngrijorat de starea de lucruri din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, unde Moscova susţine că forţe externe agită situaţia, transmite Reuters.

„Bineînțeles, situația din Transnistria este subiectul unei atenții deosebite și un motiv de îngrijorare", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Situația este instabilă, este provocată din exterior. Dar știm că adversarii noștri din regimul de la Kiev, precum și cei din țările europene, sunt capabili de diferite tipuri de provocări", a spus Peskov.

Preşedintele proeuropean al Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat în această lună Moscova că pune la cale o lovitură de stat, lucru negat de Rusia.

Interesant este că şi liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko, un aliat al lui Putin, a pus la îndoială scenariul unui atac ucrainean asupra Transnistriei. (surse news.ro, Agerpres, Reuters)

Urmărește ultimele evoluții din a 369-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.