Este puţin probabil ca Ucraina să deschidă un al doilea front în Transnistria, a afirmat preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, sâmbătă, la centrul sportiv Raubichi, relatează agenţia BelTA.

Aleksandr LukaşenkoFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

După ce presa a semnalat o posibilă provocare, Lukaşenko a fost întrebat dacă crede cu adevărat că Ucraina va deschide al doilea front: "Nu cred. Este pur şi simplu dezavantajos pentru ei. Occidentului i-ar plăcea să rezolve dintr-o lovitură problema cu Rusia şi să închidă această gaură gri, aşa cum se spune, şi să unească Moldova, să o împingă în România sau să o facă pro-occidentală. Este scopul lor. Ucrainenii nu au nevoie. Nu cred că ucrainenii vor înnebuni şi vor deschide un al doilea front".

În acelaşi timp, personal militar rusesc şi muniţie sunt prezente în Transnistria. Astfel, se poate riposta atunci va fi foarte greu, a remarcat preşedintele belarus.

Aleksandr Lukaşenko consideră că Occidentul exploatează situaţia din Transnistria pentru a destabiliza situaţia din regiune: "Totul ar trebui subminat. Este în interesul Occidentului. Nu cred că ucrainenii au nevoie. Dacă deschid al doilea front acolo, va fi cam fatal.”

Ministerul de Externe de la Moscova a transmis vineri un comunicat legat de Transnistria, în condiţiile în care susţine că Ucraina ar pregăti o „provocare militară” acolo, şi avertizează SUA, statele membre NATO şi Ucraina „să nu facă încă un pas aventuros”, considerând că orice ameninţare la adresa securităţii soldaţilor ruşi şi a muniţiei din teritoriul separatist al Republicii Moldova va fi considerată „un atac împotriva Federaţiei Ruse”, iar forţele sale armate vor răspunde „în mod adecvat”.

Comunicatul Ministerului de Externe de la Moscova intervine după ce Rusia vehiculează de câteva zile ideea că Ucraina ar pregăti o provocare în Transnistria, deşi Chişinăul a respins acest scenariu şi a spus că nu există informaţii în acest sens, îndemnând populaţia la calm. (News.ro)