Franța și Italia vor livra în primăvară un sistem de apărare sol-aer cu rază medie de acțiune MAMBA pentru a ajuta Ucraina „să se apere împotriva atacurilor cu drone, rachete și avioane rusești”, a anunțat vineri ministerul francez al armatei, potrivit AFP.

Sistemul antiaerian francez MAMBAFoto: Thomas SAMSON / AFP / Profimedia

„Furnizarea unui astfel de sistem răspunde urgenței exprimate de Oleksiï Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, în fața omologilor săi francez și italian, de a proteja populația civilă și infrastructura de atacurile aeriene rusești”, a adăugat ministerul într-un comunicat.

Sébastien Lecornu, ministrul francez al Apărării, și Guido Crosetto, ministrul italian al Apărării, au vorbit vineri la telefon pentru a finaliza livrarea, despre care se discuta de mai multe săptămâni.

„Cei doi miniștri au finalizat discuțiile tehnice (...) în vederea livrării sistemului de apărare antiaeriană SAMP/T - MAMBA către Ucraina în primăvara anului 2023. Acesta este primul sistem european antirachetă cu rază lungă de acțiune de concepție franco-italiană”, a precizat ministerul.

Anunțul vine după vizita lui Reznikov la Paris în această săptămână.

Ucraina cere de luni de zile să își consolideze apărarea sol-aer, mai ales după un val de atacuri rusești asupra infrastructurii sale critice cu ajutorul dronelor iraniene.

MAMBA și în România

Un MAMBA - echivalentul sistemului Patriot al SUA - a fost deja desfășurat în România pentru a proteja portul extrem de strategic Constanța, situat la Marea Neagră.

Cu acest sistem, cu radarul său și cu lansatoarele sale înarmate cu opt rachete Aster cu o rază de acțiune de aproximativ 100 km, ”putem contracara o gamă largă de amenințări aeriene: rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, avioane de vânătoare, elicoptere, drone și chiar salve de rachete de croazieră cu trageri multiple”, a declarat un militar francez pentru AFP în România în decembrie.

Franța a anunțat deja marți livrarea, în următoarele săptămâni, a douăsprezece tunuri suplimentare Caesar de 155 mm, permițând Kievului să dispună în total de 49 de exemplare, ”o cantitate deloc neglijabilă”, a declarat Sebastien Lecornu.

De asemenea, a promis un radar Ground Master 200 (GM200) produs de compania franceză Thales. Acest radar cu rază medie de acțiune face posibilă detectarea aeronavelor inamice la 250 km și combaterea lor la 100 km, indiferent dacă acestea zboară la viteză și altitudine reduse, cum ar fi dronele, sau la altitudine mare, cum ar fi avioanele de luptă.

De asemenea, oferă protecție împotriva rachetelor și a tirurilor de artilerie, alertând trupele de la sol în caz de tir inamic, spune producătorul său, care a vândut peste 60 de unități în întreaga lume. Acesta poate fi transportat cu un camion.

Urmărește ultimele evoluții din a 345-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.