Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, în contextul comemorării „Marelui Război Patriotic”, că cea mai importantă armă a Rusiei este adevărul.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Klimentyev-Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia Images

„Cel mai important lucru, atât când discutăm despre evenimentele din al Doilea Război Mondial, Marele Război Patriotic (n.r. denumirea folosită în Rusia pentru conflict), cât și despre evenimentele din operațiunea militară specială de astăzi, cel mai important lucru este adevărul! Și credibilitatea”, a declarat președintele rus în timpul unui discurs susținut la un muzeu din Volgograd.

„Este cea mai importantă armă a noastră”, a subliniat liderul de la Kremlin în timpul unui eveniment organizat pentru comemorarea a 80 de ani de la ridicarea asediului asupra orașului Stalingrad, vechea denumire a Volgogradului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La acest eveniment au fost invitați elevi și tineri din Volgograd.

Comentariile sale au atras un val de ironii pe rețelele de socializare, date fiind numeroasele afirmații false făcute de oficiali de la Moscova și propaganda rusă după declanșarea „operațiunii militare speciale” în urmă cu aproape un an.

„'Cel mai important lucru este adevărul', a mințit el”, scrie pe Twitter profesorul Mart Kuldkepp de la University College London.

„Alte țări au adevărul dar Rusia are adevărul absolut”, comentează alt utilizator al Twitter, în timp ce un altul afirmă că „dacă Putin crede că adevărul este atât de important poate că ar trebui să îl încerce”.

Alții au răspuns cu meme-uri:

Putin face o paralelă între al Doilea Război Mondial și cel pe care l-a declanșat el

Tot în timpul festivităților ce au avut loc joi la Volgograd liderul de la Kremlin a denunțat în termeni duri decizia Germaniei de a trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei și de a permite statelor aliate de a face același lucru.

„Este incredibil, dar tancuri germane Leopard, cu cruci pe ele, ne amenință din nou”, a declarat el în cadrul unui alt discurs pe care l-a ținut în Volgograd.

„Și, din nou, succesorii lui Hitler vor să se lupte cu Rusia pe teritoriul ucrainean folosindu-se de 'banderiți'”, a mai afirmat Putin, făcând referire la numele partizanilor ultranaționalistului ucrainean Stepan Bandera, care a colaborat cu naziștii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Încă de la începutul invaziei pe care a declanșat-o anul trecut, Vladimir Putin susține că politicienii aflați la putere la Kiev sunt „neonaziști”, responsabili de un „genocid” asupra populației rusofone din această țară.

„Cei care târăsc țările europene, inclusiv Germania, într-un nou război cu Rusia - și mai ales îl prezintă în mod iresponsabil ca pe un fapt împlinit -, cei care se așteaptă să învingă Rusia pe câmpul de luptă, în mod clar nu înțeleg că un război contemporan cu Rusia va fi complet diferit pentru ei”, a mai avertizat Putin joia aceasta.

„Noi nu ne trimitem tancurile la granițele lor, dar avem cu ce să le răspundem, iar asta nu se va limita doar la utilizarea de vehicule blindate”, a amenințat liderul de la Kremlin.

Urmărește ultimele evoluții din a 345-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.