Poliția norvegiană a anunțat miercuri că nu îl va ține în arest pe Andrei Medvedev, fostul comandant al mercenarilor Wagner care a trecut ilegal granița în țară, ordonându-i în schimb să rămână într-un loc secret din motive de securitate, relatează Reuters.

Mercenarii grupului Wagner în regiunea LuganskFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Poliția din Norvegia anunțase luni că Medvedev a fost arestat și ținut la centrul pentru imigranți Trandum de lângă Oslo, măsura fiind dispusă din cauza unei „neînțelegeri” cu privire la măsurile luate pentru a-i asigura siguranța.

„Unitatea pentru imigrație a poliției l-a eliberat pe Medvedev de la Trandum sub ordinul ca el să fie la un anumit loc de reședință”, a declarat poliția norvegiană într-un comunicat remis agenției Reuters.

Brynjulf Risnes, avocatul norvegian al fostului comandant al mercenarilor Wagner, nu a fost imediat disponibil pentru comentarii însă luni acesta a afirmat că există o probabilitate „zero” ca clientul său să fie deportat în Rusia.

În vârstă de 26 de ani, Andrei Medvedev a trecut frontiera ruso-norvegiană în noaptea de 12 spre 13 ianuarie şi a cerut azil în ţara scandinavă, declarându-se pregătit, potrivit avocatului său, „să vorbească despre experienţa în cadrul grupului Wagner cu cei care anchetează crimele de război”.

Bărbatul spune că a luptat în Ucraina sub uniforma Wagner timp de patru luni înainte de a dezerta în noiembrie, când organizaţia paramilitară condusă de omul de afaceri Evgheni Prigojin i-ar fi prelungit contractul împotriva voinţei sale.

Fostul comandant al „wagneriților” spune că vrea să colaboreze cu autoritățile

Ca potenţial martor preţios pentru a face lumină asupra brutalităţii grupului paramilitar în Ucraina, el este sub supravegherea autorităţilor norvegiene de la sosirea în ţară, într-un loc ţinut secret.

Potrivit unor experţi, Medvedev nu ar fi putut trece frontiera fără ajutor, aceasta fiind păzită cu strictețe.

El a relatat însă că a trecut graniţa clandestin pe jos, la Pasvik, râu îngheţat în prezent care marchează frontiera ruso-norvegiană, sub gloanţele gardienilor ruşi porniţi pe urmele sale cu câini.

Într-un amplu interviu acordat în luna decembrie, când încă se ascundea în Rusia, jurnaliștilor de la The Guardian, Medvedev s-a declarat șocat de unele dintre brutalitățile la care a asistat în gruparea militară.

Printre multe altele, el le-a spus jurnaliștilor britanici că are cunoștință despre executarea a cel puțin 10 luptători ai grupării militare din cauza faptului că au refuzat să urmeze ordinele și că la unele dintre execuții a asistat personal.

Urmărește ultimele evoluții din a 336-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.