Kremlinul consideră că este absurd ca orice atacuri cibernetice efectuate de hackeri ruși în afara granițelor Rusiei să fie asociate cu Moscova, relatează Interfax.

Dmitri PeskovFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Comentariul a fost făcut de către Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, după ce jurnaliștii din capitala rusă l-au întrebat miercuri în timpul conferinței sale zilnice de presă cu privire la informațiile privind atacuri ale hackerilor asupra infrastructurii germane după ce revista Der Spiegel a scris marți seara că Berlinul va aproba trimiterea de tancuri Leopard Ucrainei.

Această informație nu a fost deocamdată confirmată oficial de guvernul german însă Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat marți că este încrezător că o decizie în acest sens va fi luată în curând. El a dat asigurări în acest sens într-o conferință de presă susținută la Berlin alături de noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius.

„Nu știm ce fel de grup este acesta. Ne întrebăm sincer de ce orice grup de hackeri este asociat cu Rusia. Nimeni nu poate explica de ce este cu Rusia și nu cu vreo țară europeană”, le-a răspuns marți Dmitri Peskov jurnaliștilor de la Moscova cu privire la atacurile cibernetice asupra infrastructurii din Germania.

„Este absurd. Ne uităm de unde provin marea majoritate a atacurilor hackerilor asupra Federației Ruse, în special asupra organizațiilor sensibile, inclusiv asupra site-ului președintelui. O mulțime de atacuri vin din Statele Unite. Ar trebui să fie asociate toate grupurile de hackeri cu Casa Albă pe baza acestui fapt?”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Hackerii ruși au atacat site-uri din România

Amintim că Killnet, un grup de hackeri ruși și pro-ruși, a atacat la începutul lunii mai a anului trecut site-ul companiei Rompetrol și ale principalelor aeroporturi din România, care au fost inaccesibile o bună perioadă de timp din cauza unor atacuri de tip Distributed Denial of Service (DDoS).

Aceste atacuri au venit după ce la sfârșitul lui aprilie același grup de hackeri au atacat mai multe site-uri ale guvernului român, inclusiv al MApN și al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, precum și cele ale unor partide politice, companii de stat și bănci.

La un moment dat aceste atacuri au folosit peste 11.400 de adrese IP, unele dintre ele și din România.

„Cetăţeni ai României - Rusia nu este inamicul tău! Dușmanii tăi sunt NATO și guvernul tău! Ești atras într-un război fără sfârșit, gândește-te acum de ce a venit Killnet în țara ta! Rusia poartă război împotriva nazismului! Rusia nu ucide oameni obișnuiți. Vă rog să înțelegeți acest popor frățiș înainte de a fi prea târziu!”, au transmis hackerii într-un mesaj publicat pe Telegram.

Atacurile acestora au vizat și site-uri de știri din România, inclusiv site-ul HotNews.ro devenind indisponibil în data de 2 mai a anului trecut.

Urmărește ultimele evoluții din a 336-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.