Șeful Statului Major, generalul rus Valeri Gherasimov, însărcinat cu operațiunile din Ucraina, a declarat că reformele militare pe care le ia în considerare Federația Rusă vor răspunde la o posibilă extindere a NATO și la „Occidentul colectiv", pe care l-a acuzat că duce un război hibrid împotriva Moscovei, relatează Al Jazeera.

Generalul Serghei Surovikin (dr.), președintele rus Vladimir Putin, șeful Statului Major Valeri Gherasimov și ministrul rus al apărării Serghei ȘoiguFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

În primele sale declarații publice, Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al armatei ruse, a recunoscut problemele legate de mobilizarea soldaților și provocările războiului care a început în urmă cu 11 luni.

„Sistemul de pregătire a mobilizării din țara noastră nu a fost pe deplin adaptat la noile relații economice moderne", a declarat Gherasimov pentru site-ul de știri Argumenty i Fakty.

„Așa că a trebuit să repar totul din mers".

Reformele militare țin cont de extinderea NATO

Rusia, considerată a doua forță militară din lume, a anunțat la jumătatea lunii ianuarie că va face „schimbări majore" în rândul forțelor sale armate din 2023 până în 2026, promițând să își reorganizeze structura militară după luni de eșecuri pe câmpul de luptă din Ucraina, notează Reuters. Anunțul a venit în ziua în care Serghei Șoigu a pretins că a vizitat militarii implicați în războiul din Ucraina, fără să precizeze locația exactă.

Reformele militare ar putea fi ajustate pentru a răspunde la amenințările la adresa securității, a avertizat Gherasimov.

„Astăzi, astfel de amenințări de securitate includ aspirațiile Alianței Nord-Atlantice de a se extinde până în Finlanda și Suedia, precum și utilizarea Ucrainei ca instrument pentru a purta un război hibrid împotriva țării noastre", a spus șeful Statului Major al armatei ruse.

Finlanda și Suedia au solicitat să adere la NATO anul trecut, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Planurile prevăd, de asemenea, două districte militare suplimentare la Moscova și Leningrad și trei divizii de pușcași motorizați ca parte a formațiunilor de arme combinate în Herson și Zaporojie, două dintre cele patru regiuni pe care Rusia susține că le-a anexat în septembrie „pentru totdeauna”, după referendumuri denunțate pe scena internațională ca fiind ilegitime.

Recent, președintele rus Vladimir Putin a declarat că situația din regiunile ucrainene anexate ilegal de Moscova este „dificilă pe alocuri".

Rusia nu a mai văzut o asemenea „intensitate a ostilităților militare"

Ministerul rus al Apărării s-a confruntat cu foarte multe critici pentru pierderile de pe câmpul de luptă și pentru faptul că Moscova nu a reușit să cucereasă Kievul în trei zile, așa cum își propusese inițial.

Este posibil ca un ghimpe în planurile Kremlinul să fi fost Denis Kireev, un fost bancher care a furnizat informațiile vitale pentru Kiev cu o zi înainte de invazie și despre care șeful spionajului militar ucrainean Kirilo Budanov a spus că era angajat GUR, dar a fost executat în luna martie într-o mașină SBU și aruncat pe o stradă din capitala Ucrainei, fiind suspectat că ar fi avut legături cu serviciile secrete ruse.

Gherasimov a declarat că Rusia modernă nu a mai văzut niciodată o asemenea „intensitate a ostilităților militare", obligând-o să desfășoare operațiuni ofensive pentru a stabiliza situația.

„Țara noastră și forțele sale armate acționează astăzi împotriva întregului Occident colectiv", a spus șeful trupelor implicate în „operațiunea militară specială”, așa cum o numește Putin.

Obiectivele Rusiei s-au schimbat

Dar, în timp ce războiul a intrat în a 12-a lună, obiectivele „operațiunii militare speciale" a Rusiei s-au schimbat.

Ceea ce a început ca o campanie de „denazificare" și „demilitarizare" a Ucrainei este acum prezentată ca o apărare împotriva ostilității occidentale și a unei lumi unipolare.

„Scopul principal al acestei activități este de a asigura protecția suveranității și integrității teritoriale a țării noastre", a declarat Gherasimov.

Cine este Valeri Gherasimov

Valeri Gherasimov, în vârstă de 67 de ani, a fost direct implicat în planificarea invaziei Ucrainei.

Și-a început cariera militară în 1977 și a fost comandant în Al Doilea Război Cecen. El este la șefia Statului Major din 2012.

În 2014, a fost sancționat de către Uniunea Europeană pentru subminarea independenței Ucrainei.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a numit în luna ianuarie comandant general al forțelor armate rusești angajate în Ucraina, la doare trei luni după ce generalul Surovikin preluase comanda, în încercarea Moscovei de a prelua inițiativa pe câmpul de luptă.

Generalul Gherasimov, ținta ucrainenilor la începutul invaziei

​Statele Unite au încercat să împiedice la sfârşitul lunii aprilie eliminarea de către forţele ucrainene a generalului Valeri Gherasimov şeful de Stat Major al armatei ruse, potrivit "The New York Times".

Serviciile de informaţii americane, care au aflat despre intenţia generalului de a merge pe front, la sfârşitul lunii aprilie, nu au comunicat informaţia Kievului, de teamă că acesta va fi ucis. Dar deplasarea sa în Ucraina a fost în cele din urmă descoperită de serviciile secrete ucrainene, care au planificat într-adevăr o lovitură, având însă grijă să avertizeze Washingtonul despre aceasta.

Temându-se de o agravare a conflictului în cazul eliminării numărului unu din armata rusă, americanii au vrut să îi împiedice pe ucraineni să îl vizeze pe general. "Le-am spus să nu o facă", a declarat un oficial american pentru "The New York Times".

Numai că operaţiunea era deja în curs de desfăşurare. Lovitura a ucis mai mulţi ofiţeri ruşi, însă şeful de Stat Major a scăpat cu viaţă. De atunci, vizitele liderilor militari ruşi au fost mult reduse în Ucraina ocupată.

Citește aici cele mai importante informații din a 336-a zi a războiului din Ucraina