O înregistrare video remarcabilă apărută pe rețelele de socializare arată cum militarii ucraineni au reușit să sustragă o stație de emisie-recepție chiar din fața unei poziții rusești cu ajutorul unei drone de mici dimensiuni.

Drona comerciala de mici dimensiuniFoto: Sergio Azenha / Alamy / Profimedia Images

Înregistrarea video de două minute arată cum, după mai multe tentative nereușite operatorii de drone ucraineni reușesc cu ajutorul unui cablu și a ceea ce pare a fi un fel de cârlig improvizat să agațe antena stației de emisie-recepție și să „captureze” echipamentul rusesc.

Ucrainenii afirmă că momentul a avut loc la începutul lunii decembrie în timpul acțiunilor de pe direcția Siversk-Soledar din regiunea Donețk și că timp de 9 zile au folosit stația de emisie-recepție pentru a asculta conversațiile soldaților ruși.

Înregistrarea video a fost publicată inițial pe pagina sa de Facebook de către Serhiy Prytula, un prezentator TV ucrainean devenit politician, acesta fiind cel mai cunoscut în afara țării drept inițiatorul campaniei de crowdfunding care în luna iunie a anului trecut a strâns 20 de milioane de dolari în doar 3 zile pentru cumpărarea a 4 drone Bayraktar TB2.

Tot Prytula este cel care în luna octombrie a distribuit pe conturile sale de pe rețelele de socializare o altă înregistrare video remarcabilă ce arăta cum o dronă rusească se face țăndări după ce se lovește de una ucraineană în ceea ce păreau a fi primele imagini cu un „duel aerian” între aeronave fără pilot pe cerul Ucrainei.

Ucrainenii afirmă că au eliminat soldații ruși cu ajutorul stației de emisie-recepție

„Ocupantul rus din prima linie a văzut Ucraina și a murit. Dar a lăsat o moștenire sub forma unui stații de emisie-recepție lângă tranșee”, afirmă Prytula despre noua înregistrare, susținând că echipamentul a fost recuperat de operatorii de drone ce lucrează alături de Brigada 54 Mecanizată a armatei ucrainene.

„Și apoi timp de 9 zile am ascultat conversațiile secrete ale ocupanților ruși. Și cu cât erau mai multe conversații, cu atât mai puțini ocupanți”, mai spune acesta.

„Există două ingrediente ale succesului în această poveste: îndemânarea operatorului și celebra 'durere de cap' rusească privind stațiile de radio, pentru că nimeni nu a anunțat, conform protocolului de securitate, pierderea echipamentului”.

Prytula afirmă de asemenea că drona folosită în „operațiune” a fost cumpărată tot printr-o acțiune de strângere de fonduri pentru forțele armate ale Ucrainei.

Amintim că războiul informațional se poartă de ambele părți într-un război, motiv pentru care relatarea politicianului ucrainean trebuie privită cu o notă de circumspecție.

Însă cel puțin două dintre afirmațiile acestuia sunt confirmate de înregistrarea video: drona folosită este un comercială, de mici dimensiuni, și poziția rusească din fața căreia este recuperată stația de emisie recepție pare să fi fost distrusă și abandonată, cel mai probabil în urma unui bombardament.

Urmărește ultimele evoluții din a 328-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.