Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a afirmat joi că Statele Unite s-ar pregăti să efectueze o „nouă lovitură de stat” sau o „lovitură de palat” la Kiev, relatează TASS.

Maria ZaharovaFoto: TASS / Profimedia Images

Ea a făcut comentariile în cadrul unei conferințe de presă în contextul în care Victoria Nuland, secretarul de stat adjunct al SUA, a efectuat joi o vizită oficială la Kiev.

„Apariția ei în Ucraina în condițiile actuale, când dezacordurile în cercurile guvernamentale ucrainene cu privire la distribuirea ajutorului occidental sunt agravate, nu este întâmplătoare, desigur. Este posibil să fie reîncepută o lovitură de stat sau o lovitură de palat, un fel de remaniere a personalului”, a spus Zaharova.

Amintim că Rusia susține că revoluția Euromaidan care a dus la fuga din Ucraina a președintelui pro-rus Viktor Ianukovici în 2014 a reprezentat de fapt o lovitură de stat orchestrată de Occident.

„Cred că regimul lui Zelenski, care a testat răbdarea Washingtonului de mai multe ori, are la ce să se gândească”, a mai spus joi Maria Zaharova.

Ea a adăugat că Statele Unite controlează Ucraina, indiferent cine este la putere la Kiev, și că folosește țara ca instrument de realizare a propriilor interese geopolitice în confruntarea cu Rusia.

„Și, desigur, să pună în aplicare fraudele lor financiare”, a mai spus ea.

MAE rus, supărat că nu participă la investigația privind exploziile de la gazoductele Nord Stream

În cadrul aceleiași conferințe de presă de joi ea a acuzat Danemarca și Suedia că refuză să includă autoritățile ruse în investigațiile lor privind exploziile ce au avut loc la gazoductele Nord Stream de sub Marea Baltică la sfârșitul lunii septembrie.

„Danemarca și Suedia se tem să lase Rusia să participe la investigație pentru că atunci lumea ar ști cine este responsabil pentru explozii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.

Moscova a solicitat în mod repetat să fie inclusă în aceste investigații, solicitare refuzată de statele nordice din cauza agresiunii rusești asupra Ucrainei și a îngrijorărilor legate de securitatea națională.

Rusia a deschis propria anchetă privind un „act de sabotaj internațional” pe 28 septembrie, acuzând ulterior Marea Britanie că a aruncat în aer cele două gazoducte.

Urmărește ultimele evoluții din a 288-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.