Președintele Volodimir Zelenski a declarat pe 16 noiembrie că țările occidentale au dat „semnale” că președintele rus Vladimir Putin a căutat discuții directe cu Ucraina, relatează Kyiv Independent.

Volodimir ZelenskiFoto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

„Am primit semnale că Putin dorește negocieri directe”, a spus Zelenski reporterilor la Kiev. În loc de negocieri tipice în spatele ușilor închise, Zelenski a spus că a propus discuții publice cu Kremlinul, deoarece „Rusia duce un război public”.

Ucraina și Rusia au purtat discuții de pace în faza incipientă a războiului pe scară largă, dar nu s-a obținut niciun rezultat. Ucraina a declarat că negocierile cu Rusia sunt imposibile până la o retragere militară completă de pe teritoriul său. Președintele Volodimir Zelenski a spus că ar fi deschis la idee doar dacă Putin nu va mai fi la putere.

Zelenski le-a prezentat marţi liderilor G20, reuniţi în Indonezia, un plan în 10 puncte pentru încheierea războiului declanșat de Vladimir Putin în 24 februarie, printre care și retragerea trupelor ruse şi încetarea ostilităţilor.

„Rusia trebuie să-şi retragă toate trupele şi formaţiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să poată prelua controlul asupra tuturor secţiunilor graniţei sale de stat cu Federaţia Rusă”, arăta unul dintre punctele planului.

Însă planul nu a fost pe placul Moscovei, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, catalogând condițiile puse de Zelenski ca „nerealiste”.

De altfel, generalul Mark Milley a condus în ultimele săptămâni un efort puternic pentru a căuta o soluție diplomatică, în timp ce lupta se îndrepta spre o perioadă de acalmie pe timpul iernii.

Dar poziția lui Milley nu este susținută pe scară largă de echipa de securitate națională a președintelui american Joe Biden, inclusiv de șeful diplomației americane, Antony Blinken, și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan. Niciunul dintre ei nu crede că este timpul să facă pună presiune asupra Ucrainei pentru negocieri, potrivit a doi oficiali ai administrației familiarizați cu discuția.

În Rusia, încrederea în Putin pare să se clatine

Putin, care are 70 de ani, a dominat viaţa politică din Rusia timp de peste două decenii şi, în baza reformelor constituţionale adoptate sub preşedinţia sa, ar mai putea candida încă de două ori, putând rămâne la putere până în 2036.

Cu toate acestea, liderul rus a început să fie contestat, cea mai recentă critică fiind făcută de ideologul Alexandr Dughin.

Alexandr Dughin a publicat, vineri, un mesaj separat în care părea să critice Kremlinul după pierderea Hersonului. El a afirmat că puterea rusă nu mai poate ”să mai cedeze încă ceva”, iar ”limita a fost atinsă”.

Pe baza acestui mesaj, centrul american de analiză Institutul pentru Studiul Războiului a precizat că retragerea forţelor ruse din Herson a provocat ”o diviziune ideologică între personajele pro-război şi Vladimir Putin”, care ar eroda încrederea în preşedintele rus.

Ulterior, Dughina asigurat că îi rămâne loial lui Vladimir Putin, în pofida înfrângerii suferite de Moscova.