Evgheni Prigojin, omul de afaceri rus supranumit „bucătarul lui Putin” și șeful mercenarilor Wagner, a recunoscut luni pentru prima oară că a încercat să influențeze alegerile din Statele Unite, afirmând că va face acest lucru și pe viitor, relatează Reuters.

Evgheni Prigojin (stanga) alaturi de Putin in 2011Foto: Misha Japaridze / Associated Press / Profimedia Images

În comentarii postate pe Vkontakte de serviciul de presă al firmei sale de catering Concorde, Prigojin a afirmat că:

„Am intervenit în alegerile [din Statele Unite], continuăm să intervenim și o vom face și în viitor. Cu grijă, acuratețe, chirurgical și în modul nostru propriu, întrucât știm ce trebuie să facem”.

Comentariul a fost postat înainte de alegerile parțiale („midterm”) din Statele Unite ca răspuns la o solicitare a unui site de știri rusesc de a comenta acuzațiile că a finanțat influențarea alegerilor prezidențiale organizate în SUA în 2016.

„Vom înlătura simultan ambii rinichi și ficatul în timpul operațiunilor noastre de precizie”, a mai spus Prigojin fără să ofere comentarii suplimentare asupra mesajului criptic.

SUA au impus sancțiuni împotriva lui Evgheni Prigojin

Prigojin a fost acuzat formal de SUA de sponsorizarea unor „ferme de troli” care încearcă să influențeze alegerile americane, Departamentul de stat de la Washington oferind în luna iulie o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informații legate de legăturile sale cu operațiunile desfășurate în mediul online.

Atât Statele Unite, cât și Marea Britanie și Uniunea Europeană au impus sancțiuni împotriva sa.

Înainte de declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie Evgheni Prigojin a avut intervenții publice rare în mass-media rusă însă în ultimele luni el a devenit unul dintre cei mai vocali critici ai modului în care Ministerul Apărării de la Moscova conduce războiul din Ucraina.

În luna septembrie el a confirmat în premieră că este fondatorul grupului de mercenari Wagner, care este activ în Siria, Africa și Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 257-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.