Dmitri Medvedev, vicepreședintele interimar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a pledat miercuri pentru reintroducerea pedepsei capitale în contextul în care „sabotori galben-albaștri”, care se opun politicii de stat rusești cu privire la invazia Ucrainei, au început să opereze în Rusia, comițând atacuri teroriste, relatează Kyiv Independent.

Vladimir Putin și Dmitri MedvedevFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Medvedev a spus că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a existat o singură sentință „pentru astfel de nenorociți – execuție pe loc, fără proces”.

„Dacă ești un trădător care a comis o astfel de crimă în timpul războiului, nu ai nici vârstă, nici naționalitate, nici măcar dreptul de a-ți proteja propria viață”, a spus Medvedev.

Potrivit acestuia, cetățenii ruși care au incendiat centrele de recrutare și au cauzat daune altor clădiri ale statului intră în această categorie. Reintroducerea pedepsei cu moartea este posibilă chiar și în cadrul actualei constituții a Rusiei, a adăugat Medvedev.

La mijlocul lunii martie, Rusia a părăsit Consiliul Europei, ceea ce înseamnă că cetățenii ruși nu mai pot aduce cauze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În septembrie, în numai câteva zile de la anunțul președintelui Vladimir Putin de mobilizare parțială a rezerviștilor, 11 birouri militare de înrolare și șase clădiri ale administrației militare au fost incendiate, scria atunci The Kyiv Independent, citând Meduza.

De altfel, până la finalizarea mobilizării, numeroase incidente au fost înregistrate la birourile de înrolare, dar și pe poligoanele de tragere.

Astfel, într-o înregistrare video apărută pe rețelele de socializare, în septembrie, se vede cum un bărbat rus care a deschis focul și l-a împușcat pe comandantul militar într-un centru de recrutare din orașul Úst-Ilimsk din regiunea Irkutsk, după cum relatează jurnalistul Andrew Roth, corespondentul The Guardian în Moscova.

Citește și:

VIDEO „Acum nu este război, este politică”. Bărbați chemați la încorporare în Rusia refuză să meargă la război în Ucraina și se ceartă cu ofițerul de recrutare

Urmărește ultimele evoluții din a 252-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO