Președintele Israelului, Isaac Herzog, explică decizia țării sale de a nu furniza armament Ucrainei. "Există secrete pe care nu le putem oferi", afirmă președintele israelian, spunând că Israelul este dispus însă să furnizeze materiale neletale, conform CNN.

Isaac HerzogFoto: Justin Ng / Avalon / Profimedia

Președintele Israelului a declarat, miercuri, că există limitări care împiedică țara sa să furnizeze Ucrainei anumite sisteme de apărare antiaeriană, dar Israelul este dispus să furnizeze produse neletale.

  • „Există arme pentru care nici măcar nu avem o versiune de export.
  • Sunt lucruri care nu vrem să cadă în mâinile dușmanilor noștri.
  • Există secrete pe care nu le putem oferi. Dar, oriunde putem ajuta, încercăm să ajutăm”, a spus Herzog pentru CNN.

Comentând criticile cu privire la decizia Israelului de a furniza armament Ucrainei, președintele israelian a arătat că Statele Unite și Europa au refuzat, de asemenea, să ofere unele echipamente militare guvernului de la Kiev.

El a menționat, de asemenea, că Israelul „analizează situația” privind folosirea de către Rusia a dronelor fabricate în Iran în războiul declanșat Ucrainei.

Rusia a folosit până acum aproximativ 400 de drone iraniene pentru a ataca civilii ucraineni și infrastructura, de la începutul invaziei, în 24 februarie, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Avertismentele Rusiei pentru Israel

În 19 octombrie, ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a anunțat că Israelul nu va furniza armament Ucrainei.

Benny Gantz a reiterat însă angajamentul Israelului de a continua să furnizeze ajutor umanitar Ucrainei:

„Israelul are o politică de susţinere a Ucrainei prin ajutoare umanitare şi livrarea de echipamente defensive vitale. Prevăd să examinez şi să aprob o serie de ajutoare suplimentare, aşa cum am făcut în trecut”.

Cu câteva zile înainte, ministrul israelian pentru Diaspora, Nachman Shai, afirmase că Israelul ar trebui să ofere Ucrainei și armament și echipamente militare, în contextul informațiilor că Iranul se pregătește să trimită rachete balistice Rusiei.

„În această dimineață s-a raportat că Iranul transferă rachete balistice în Rusia. Nu mai există nicio îndoială de partea cui ar trebui să fie Israelul în acest conflict sângeros. A sosit momentul ca Ucraina să primească și ajutor militar, așa cum oferă SUA și țările NATO”, a scris Nachman Shai pe pagina sa de Twitter.

A doua zi, Rusia a lansat un nou val de atacuri împotriva Kievului și a altor orașe din Ucraina, de data aceasta folosind drone Shahed 136 fabricate în Iran.

În pofida numeroaselor fotografii și înregistrări video care atestă folosirea dronelor de fabricație iraniană de către forțele armate ale Rusiei în Ucraina, guvernul de la Teheran a negat că ar furniza arme de orice fel Moscovei.

În aceeași zi, fostul premier și președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat Israelul să nu facă „pasul foarte nesăbuit” de a trimite arme Ucrainei.

„Israelul pare că va furniza arme regimului de la Kiev. Un pas foarte nesăbuit. Va distruge toate relaţiile interstatale dintre ţările noastre”, a scris acesta pe canalul său de Telegram.