Generalul Serhii Krivonos, fostul comandant al forțelor speciale ucrainene, afirmă că un dosar penal a fost deschis împotriva sa la ordinele președintelui Volodimir Zelenski, relatează Babel.

Generalul Serhii Krivonos, fostul comandant al trupelor speciale ucraineneFoto: Mykola Lazarenko / Associated Press / Profimedia Images

Dosarul are legătură cu perioada în care Krivonos a comandat apărarea Aeroportului Internațional Sikorski din Kiev după declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie.

„Pe 2 august un dosar penal a fost deschis împotriva mea de către Biroul de Securitate al Statului. Investigatorilor SBI li s-au dat instrucțiuni să recunoască drept ilegal ordinul semnat personal de către Comandantul-Șef al Forțelor Armate Valeri Zalujnîi care mă numea comandant al aeroportului Kiev și mă înrola în serviciul militar”, i-a spus Krivonos jurnalistului militar ucrainean Yuri Butusov care a publicat cuvintele generalului pe pagina sa de Facebook.

Generalul afirmă că este acuzat că a dat ordine ilegale în timpul organizării aeroportului în perioada februarie-martie și că i s-a cerut să pună la dispoziția procurorilor documentul care prevedea reînrolarea sa în forțele armate ucrainene, el fiind un ofițer în retragere, și eliberarea sa din postul de comandă.

Procurorii ucraineni afirmă că investighează „furturi” de la aeroport

SBI afirmă într-un comunicat remis presei că anchetează sustragerea unor bunuri ce aparțin aeroportului în timpul apărării acestuia și avarierea pistelor de aterizare la ordinele lui Krivonos, măsură despre care susțin că „nu a fost dictată de necesitatăți de ordin militar”.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a confirmat că generalul Krivonos a fost implicat în apărarea aeroportului, afirmând însă că el a făcut-o pe bază de voluntariat și că nu a fost reînrolat oficial în forțele armate printr-un ordin al lui Valeri Zalujnîi.

Armata ucraineană a mai precizat că obiectivul a fost apărat de unități ale Forțelor de Apărare Teritorială în perioada „stabilizării situației din jurul Kievului”.

În afară de comandarea forțelor speciale ucrainene, generalul Serhii Krivonos a ocupat și funcția de secretar adjunct al Consiliului Național de Securitate al Ucrainei între 2016 și decembrie 2020.

El a fost demis din această funcție de președintele Volodimir Zelenski după ce a criticat ideea acestuia de a mobiliza în masă bărbații și femeile din Ucraina în cazul unui atac rusesc din Crimeea. Krivonos afirma la momentul respectiv că ucrainenii nu sunt pregătiți „ideologic” pentru acest lucru și că nu sunt instruiți corespunzător pentru a lupta.

Fostul comandant al forțelor speciale ucrainene l-a atacat direct pe Volodimir Zelenski

În luna iulie a acestui an Krivonos a lansat un atac voalat împotriva conducerii politico-militare de la Kiev, afirmând că aceasta nu a investit în industria de apărare ucraineană.

Comentariile sale au venit în contextul entuziasmului generalizat provocat de primirea de către forțele ucrainene a sistemelor HIMARS americane, Krivonos amintind că Ucraina are propriile lansatoare multiple de rachete de fabricație autohtonă.

„Dar nu am investit bani în dezvoltarea propriilor capabilități defensive și a industriei de apărare”, a afirmat ofițerul.

La începutul lunii august Krivonos a lansat un atac direct la aresa președintelui Volodimir Zelenski, afirmând că în biroul acestuia s-ar afla agenți pro-ruși.

Vorbind despre informațiile avute de conducerea de la Kiev despre iminența unei invazii rusești, el a afirmat, printre altele, că în luna ianuarie oficiali americani „de la un nivel extrem de înalt” au venit în capitala ucraineană și „ne-au arătat pe hărți ce se va întâmpla și cum. Dar conducerea politică a spus că sunt minciuni, baliverne și provocări. De ce? Fiindcă agenți pro-ruși sunt probabil în biroul președintelui”.

„Nu există niciun alt mod de a justifica asta. Să spună că n-au știut. Asta este o minciună sfruntată. Agențiile ucrainene și străine de informații au raportat conducerii despre ofensiva rusească”, a acuzat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 187-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.