Autoritățile ruse au deschis o "anchetă penală" împotriva lui Ilia Iashin, una dintre ultimele personalități ale opoziției care nu se află în exil sau care nu execută o lungă pedeapsă cu închisoarea, a declarat marți avocatul său, potrivit AFP.

Opozantul rus Ilia Iaşin, condamnat la închisoareFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Comitetul de anchetă rus, care se ocupă de principalele anchete, a deschis un dosar împotriva opozantului pentru "răspândirea de informații false" despre armata rusă, a anunțat pe Facebook avocatul său, Vadim Prokhorov, precizând că a "primit un telefon de la anchetator".

"A început o percheziție la domiciliul său. Mă duc acolo", a adăugat el.

Ilia Iashin, în vârstă de 39 de ani, a fost condamnat la 28 iunie la 15 zile de detenție pentru "nesupunere față de poliție", o acuzație despre care a spus că a fost inventată, și, prin urmare, se afla încă în închisoare marți.

Yashin declarase mai devreme marți, pe rețelele de socializare, că urma să fie eliberat miercuri, la scurt timp după ora 1.00 dimineața.

"Poate mă vor lăsa să ies. Poate că nu", a scris el.

"Difuzarea de informații false" despre armata rusă este o nouă infracțiune care se pedepsește cu 15 ani de închisoare, introdusă după începerea conflictului din Ucraina.

De la începutul ofensivei din 24 februarie, autoritățile ruse au luat măsuri dure împotriva puținilor critici ai conflictului, determinându-i pe mulți dintre ei să plece în exil, în timp ce alții au fost încarcerați sau urmăriți penal.

O figură cunoscută a opoziției față de președintele Vladimir Putin, Ilia Iashin a ales să rămână, condamnând public intervenția în Ucraina.

"Adevăratele motive ale arestării mele sunt politice, evident. Sunt un opozant, un deputat (municipal) independent, un critic al președintelui Putin și un oponent al războiului din Ucraina", a declarat el în momentul arestării sale la sfârșitul lunii iunie.

Yashin a fost activ în opoziția liberală din Rusia încă din anii 2000 și a participat la marea mișcare de mobilizare împotriva lui Vladimir Putin în 2011-2012.

El este un aliat al activistului anticorupție Alexei Navalni, adversarul numărul unu al lui Vladimir Putin, care execută o pedeapsă de nouă ani de închisoare într-o colonie cu regim dur la nord de Moscova.

---------------