​Liderul Belarusului Alexandr Lukașenko a prezentat marți premii de stat ofițerilor KGB, serviciul de informații al Minskului, care au participat la „o operațiune specială” în Ucraina, relatează Belta, agenția de presă a Minskului.

Alexandr LukasenkoFoto: Maxim GUCHEK / AFP / Profimedia

„Un alt eveniment din programul de lucru al președintelui este clasificat drept 'top secret'. Președintele i-a premiat astăzi pe angajații Comitetului Securității Statului care au participat la operațiunea specială KGB pe teritoriul Ucrainei”, a anunțat Belta.

Site-ul independent Meduza notează că din mesaj nu reiese clar la ce fel de „operațiune specială” se face referire, dacă este invazia rusească a țării sau o operațiune independentă a serviciilor speciale din Belarus.

Belta anunță însă că mai multe detalii vor fi prezentate în cursul serii.

Alexandr Lukașenko a mobilizat trupe suplimentare la granița cu Ucraina

Alexandr Lukașenko a anunțat încă de pe 24 februarie, prima zi a invaziei rusești în țara vecină, că forțele Belarusului nu participă la „operațiunea militară specială”, afirmând ulterior de mai multe ori același lucru.

El a permis însă trupelor rusești să atace Ucraina dinspre nord, de pe teritoriul Belarusului, și a oferit în numeroase ocazii justificări pentru agresiunea Moscovei, afirmând, printre altele, că Ucraina s-ar fi pregătit să atace Belarusul tocmai în ziua în care Putin a declanșat războiul.

Pe 5 mai el și-a reiterat sprijinul pentru invazia rusească, afirmând însă că „operațiunea militară specială” din Ucraina durează prea mult. Câteva zile mai târziu el a anunțat că Belarusul va trimite și mai multe trupe la graniţa sa cu Ucraina, „pentru a răspunde amenințării” din partea Forțelor Armate ucrainene.

Oficialii de la Kiev au avertizat în mod repetat în primele săptămâni ale invaziei că Belarusul se pregătește să intre în război de partea Rusiei dar deocamdată aceste avertismente nu s-au materializat.

Unii analiști consideră că Lukașenko este reticent să se alăture invaziei deoarece un atac asupra Ucrainei ar fi extrem de nepopular pe plan intern și i-ar șubrezi și mai mult poziția din fruntea țării, susținută doar de Rusia și forțele armate bieloruse.

Urmărește ultimele evoluții din a 97-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.