Autoritățile așa-zisei republici Transnistria susțin că au reușit să doboare o dronă cu explozibili care viza un hangar, unde au fost instalate mecanisme pentru răcirea transformatoarelor centrului de radio și televiziune.

Imagini cu componetente ale dronei Foto: Captura Telegram

Potrivit unui mesaj postat de ministerul transnistrean de interne, în timpul nopții a fost descoperită în Maikan drona care a fost neutralizată.

Sursa citată susține că echipamentul cu diametrul de un metru și jumătate era asamblat din mai multe componente și putea să transporte 20 de kilograme pe o distanță de 30 de kilometri.

„Drona avea atașat un recipient de plastic de cinci litri care conținea un lichid maro necunoscut și o cutie de plastic de aproximativ 60 cm lungime și 25 cm în diametru, care conținea 2 kg de plastidă. Explozivii erau încărcați cu detonatoare. Întreaga structură a fost pusă pe un dispozitiv radio, care trebuia să funcționeze de la distanță”, potrivit mesajului postat pe Telegram.

Tiraspolul susține că, potrivit experților, drona a fost lansată din partea ucraineană.

Pe 25 aprilie, mai multe explozii au fost raportate în apropierea clădirii Ministerului Securității de Stat din Tiraspol, Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei.

Pe 26 aprilie, Ministerul de Interne al Rusiei a acuzat marți că „persoane neidentificate” au aruncat în aer un centru radio din Transnistria care retransmitea programe rusești, a relatat TASS, una dintre agențiile de presă ale Moscovei.

Tot pe 26 aprilie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, la finalul ședinței Consiliului Suprem de Securitate de la Chișinău convocat în urma exploziilor care au avut loc în Transnistria că datele pe care le are la acest moment arată că intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei.

„Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară", a spus Maia Sandu, arătând că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.