Copenhaga a denunţat încălcarea spaţiului aerian danez de către un avion de recunoaştere rusesc şi l-a convocat pe ambasadorul Rusiei cu privire la acest incident, a declarat duminică şeful diplomaţiei daneze, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ambasadorul Rusiei este chemat mâine la Ministerul Afacerilor Externe. O altă încălcare rusă a spațiului aerian danez. Acest lucru este complet inacceptabil și deosebit de îngrijorător în situația actuală", a scris Jeppe Kofod pe Twitter.

Incidentul a avut loc vineri seara, când un avion de recunoaștere rus a zburat în spațiul aerian danez la est de Bornholm (insula baltică daneză) înainte de a intra în spațiul aerian suedez, această ultimă parte a episodului fiind făcută publică sâmbătă de apărarea suedeză.

"Este o aeronavă de recunoaștere care a fost în spațiul nostru aerian pentru o perioadă foarte scurtă de timp. Două avioane F-16 daneze au intervenit imediat", a declarat pentru AFP un ofițer de presă danez al apărării, Henry Mortensen.

Avionul rus a părăsit apoi spațiul aerian danez.

Acest tip de incident „se întâmplă rar”, a adăugat Mortensen.

Spre deosebire de Suedia, unde o dezbatere pe această temă este în desfășurare, Danemarca este membră a NATO.

NATO a anunțat vineri că avioanele de luptă ale alianței din jurul Mării Baltice și Negre au interceptat de mai multe ori în ultimele patru zile avioanele rusești în apropierea spațiului aerian NATO.