Un avion de recunoaștere rusesc a încălcat pentru scurt timp spațiul aerian suedez vineri, a anunțat sâmbătă statul major al acestei țări scandinave, care ia în considerare o posibilă aderare la NATO în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

aeronava ruseasca AN-26Foto: Anton Novoderezhkin / TASS / Profimedia Images

„Un avion rusesc cu elice AN-30 a încălcat spațiul aerian suedez vineri seară”, a scris Apărarea suedeză într-un comunicat, adăugând că echipele sale au urmărit întregul incident și l-au fotografiat.

„Aeronava se afla la est de Bornholm (o insulă daneză din Marea Baltică) și apoi s-a îndreptat către teritoriul suedez”, se arată în comunicatul scurt.

Ministrul suedez al Apărării a denunțat această incursiune. „Este complet inacceptabil să încălci spațiul aerian suedez (...) Această acțiune este neprofesionistă și, având în vedere situația generală de securitate, este extrem de inadecvată. Suveranitatea suedeză trebuie întotdeauna respectată”, a spus Peter Hultqvist.

Incidentul vine la o zi după ce NATO a anunțat că avioanele de luptă ale alianței din jurul Mării Baltice și Negre au interceptat de mai multe ori în ultimele patru zile avioanele rusești în apropierea spațiului aerian NATO.

  • Urmărește ultimele evoluții din a 66-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO