​Un număr neobișnuit de mare de mașini s-a înregistrat zilele trecute la punctul de trece a liniei administrative din Varnița, ce desparte regiunea transnistreană de teritoriul controlat de Chișinău. Acest lucru după ce mai multe incidente au avut loc în Transnistria, despre care experții spun că au fost provocate de Rusia pentru a atrage regiunea separatistă în conflictul din Ucraina.

Coada la Varnita, din Transnistria spre ChisinauFoto: Hotnews

Cozi de zeci de mașini se puteau observa zilele trecute la linia administrativă cu regiunea separatistă a Republicii Moldova, în satul Varnița, raionul Anenii Noi. Aceasta este o localitate de lângă orașul Bender, controlat de administrația separatistă.

Deși în mod evident numărul de mașini pe sensul spre Chișinău era mai mare decât de obicei, lucru confirmat și de fotografiile și imaginile filmate la fața locului, oamenii cu care am stat de vorbă s-au arătat reticenți în a explica reprezentanților presei de ce pleacă din Transnistria.

Unii spuneau că în realitate se duc la lucru sau pleacă din regiune în scopuri personale, legate de sărbătorile pascale. Alții păreau vădit deranjați de întrebările despre autorii atacurilor produse în aceste zile sau ne-au spus, cu mare ezitare, că nu prea cunosc detalii și nu vor să abordeze acest subiect pentru că își doresc pace și o viață liniștită.

În regiunea separatistă au avut loc luni mai multe incidente: trageri cu aruncătoare de grenade la Tiraspol, aruncarea în aer a două turnuri de comunicație în localitatea Maiac și explozii în apropiere de unitatea militară de lângă Parcani.

Precizăm că administrația nerecunoscută din regiune permite intrare pe teritoriul Transnistriei, care nu este controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, doar în baza unor acreditări care sunt practic imposibil de obținut în aceste zile.

„Această tensionare a situației în regiune poate fi convenabilă doar Ucrainei”

Prezentăm mai jos câteva opinii ale celor care au acceptat să stea de vorbă cu noi la Varnița. Locuitorii regiunii transnistrene, teritoriul controlat timp de 30 de ani administrația separatistă de la Tiraspol, susțin că sunt îngrijorați de exploziile și împușcăturile care au avut loc în 25-26 aprilie.

„Nu putem să vă spunem și nu avem de unde să știm cine ar fi organizat aceste atacuri, suntem oameni pașnici, iar aceste lucruri țin de politică, nu vrem să ne implicăm”, a declarat un bărbat.

„La noi este liniște. Fluxul de transport este un pic mai mare, decât de obicei, dar nu este legat de exploziile din aceste zile. Nu intenționăm să plecăm”, a declarat un locuitor al orașului Bender din regiunea transnistreană.

„În mod clar că ne-am speriat la început. Încercăm să ne păstrăm calmul, să nu intrăm în panică. Deocamdată nu intenționăm să plecăm nicăieri”, a spus o femeie, originară din regiunea transnistreană.

„Fiica mea vrea să plece, se pregătește, dacă va fi mai rău. Eu rămân. Nu știu cu ce se va termina toate acestea, dar suntem îngrijorați”, a declarat alt bărbat.

„Credem că această tensionare a situației în regiune poate fi convenabilă doar Ucrainei. Evident că de acolo vin aceste provocări, pentru a atrage Moldova în acest masacru”, consideră un locuitor al regiunii.

„Nu a revendicat nimeni exploziile care s-au produs în zona transnistreană”

Subiectul incidentelor în regiunea transnistreană a fost discutat joi de către vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, consilierul prezidențial în domeniul Apărării, Dorin Recean și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Ulterior, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune din Moldova, Serebrian a declarat că nu sunt premise ca zona regiunii transnistrene să fie atrasă în războiul din Ucraina.

„În momentul în care organizezi un act terorist, îl revendici. Nu a revendicat nimeni exploziile care s-au produs în zona transnistreană, dacă aţi observat, nu a revendicat nimeni, ceea ce este oarecum curios ca factură. În al doilea rând, pagubele produse au fost totuşi minore. Deci, efectul a fost mai curând psihologic”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat după ședința Consiliului Suprem de Securitate că analiza autorităților de la Chișinău arată implicarea „unor forțe din interiorul regiunii”.

„Autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Analizele noastre, la această oră, arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocată pe 26 aprilie.

Liderul separatist de la Tiraspol a declarat însă că ancheta structurilor din cadrul administrației nerecunoscute ar fi demonstrat că persoanele care au atacat clădirea așa-zisului minister de securitate sunt din Ucraina. Acest lucru a fost respins de către autoritățile de la Kiev. De asemenea, administrația de la Tiraspol respinge informațiile precum că în regiune a fost creată panică, iar mai mulți localnici ar fi părăsit regiunea.

De la începutul săptămânii, în regiunea transnistreană s-au produs mai multe incidente cu împușcături și explozii. Luni s-au produs mai multe explozii la sediul aşa-zisului serviciu de securitate de la Tiraspol, dar nu a fost nimeni rănit. Marți, pe teritoriul unei staţii de comunicaţii de lângă satul Maiac au fost găsite zece dispozitive explozive detonate. Acolo au fost doborâte două turnuri de comunicații.

De asemenea, autoritățile de la Chișinău au confirmat explozii pe aerodromul din Tiraspol, un obiectiv strategic, dar și împușcături în preajmă depozitului de muniții din localitatea Colbasna. În urma acestor incidente nicio persoană nu a avut de suferit.

.