Procuratura Ucrainei a publicat joi o listă cu primii zece soldați din Brigada 64 motorizată de pușcași - căreia Vladimir Putin i-a acordat recent un titlu onorific pentru "eroism" - care ar fi torturat și jefuit civili la Bucha, în perioada de o lună de ocupație rusă în orășelul de lângă Kiev.

Tancuri rusestiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Procurorul general ucrainean Irina Venediktova a publicat și ea, joi, pe pagina sa de Facebook, o listă cu zece soldați ai Brigăzii 64 suspectați abuz civil și de alte încălcări ale legilor de război, pentru atrocitățile pe care le-ar fi comis la Bucha. Ea a publicat și fotografiile celor 10 soldați.

"Brigada 64 (...) a marcat acordarea titlului onorific de „gardă”. Aprecierea presedintelui (Vladimir Putin) pentru "eroism" este dovada că atrocitatile de la Bucha au fost o sarcină pe care au gestionat-o de sus. Și principalul lucru este responsabilitatea comandantului suprem pentru acțiunile soldaților", afirmă procurorul general al Ucrainei.

Potrivit acesteia, în urma anchetelor făcute de procurori până acum s-a stabilit că în timpul ocupației din Bucha soldații ruși au capturat civili neînarmați, pe care i-au înfometat, i-au ținut în genunchi cu mâinile legate și cu ochii închiși, i-au bătur și batjocorit, iar pe unii i-au ucis.

Procurorul general mai spune că există dovezi și pentru jafurile comise de soldații ruși, care au luat "trofeu" lucruri ale localnicilor, precum electrocasnice.

Brigada 64 acuzată de către Ucraina de genocid la Bucha, onorată de Vladimir Putin

În 18 aprilie, președintele rus a acordat un titlu onorific pentru "eroism" brigăzii 64 de pușcași motorizate, pe care Ucraina a acuzat-o de uciderea civililor la Bucha.

Kremlinul a precizat că Vladimir Putin a semnat un decret prin care a acordat brigăzii "titlul onorific de 'Gardă'", datorită "eroismului și tenacității, determinării și curajului" oamenilor săi.

"Acțiunile abile și decisive ale întregului personal (al brigăzii) în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina sunt un model de datorie militară, curaj, determinare și înalt profesionalism", le-a scris Putin militarilor.

Ucraina a acuzat armata rusă, și în special brigada 64 în cauză, de comiterea unui masacru în rândul civililor în Butcha, descoperit după retragerea soldaților ruși la 30 martie.

Rusia neagă acest lucru și a acuzat autoritățile ucrainene și presa occidentală că au înscenat masacrul sau că forțele ucrainene l-au comis, pentru a da vina pe Moscova.

CITEȘTE ȘI: Brigada „onorifică” a Rusiei a fugit eroic din Ucraina cu toalete furate - oficial ucrainean

-------------------