Ministerul britanic al Apărării a publicat joi seara o nouă evaluare privind războiul din Ucraina, notând că forțele rusești continuă să atace ținte din Donbas în pregătirea unei nou ofensive și că Rusia pare să fi revenit la doctrina sa militară tradițională.

HotNews.roFoto: Hotnews

În linii mari evaluarea repetă aceleași puncte enunțate și în cursul dimineții, avertizând că:

  • discursul de marți al președintelui Vladimir Putin a scos în evidență interesul său față de Donbas unde Rusia lovește forțele ucrainene în timp ce se pregătește pentru o nouă ofensivă;
  • centrele urbane s-au confruntat cu atacuri rusești nediscriminatorii pe tot parcursul conflictului. Localitățile Kramatorsk și Kosteantînivka vor fi probabil ținte ale Rusiei pentru niveluri similare de violență;
  • combinația dintre folosirea pe scară largă a loviturilor cu rachete și artilerie și eforturile de concentrare a forțelor pentru o ofensivă reprezintă o revenire la doctrina militară tradițională a Rusiei. Însă acest lucru necesită niveluri semnificative de forțe. Apărarea ucraineană din Mariupol ține în loc în continuare un număr semnificativ de trupe și echipamente rusești.

Rusia a acuzat joi Ucraina că a atacat sate de pe teritoriul său

Oficiali ruși au declarat joi că elicoptere ucrainene au lovit clădiri rezidențiale și au rănit 7 persoane în regiunea rusă Breansk, acesta fiind ultima dintr-o serie de atacuri pe care spune că Ucraina le-a efectuat pe teritoriul său.

„Pe 14 aprilie 2022, folosind două elicoptere de luptă echipate cu arme ofensive grele, militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei au intrat ilegal în spațiul aerian al Federației Ruse”, susține într-un comunicat de presă Comitetul de Investigații al Rusiei, parchetul de la Moscova care anchetează infracțiuni prevăzute în legile federale.

„Zburând la altitudine joasă, ele au efectuat cel puțin șase lovituri aeriene împotriva unor clădiri rezidențiale din satul Klimovo”, a adăugat comunicatul.

Ucraina a respins aceste acuzații, afirmând că ele fac parte dintr-un plan al serviciilor de securitate ale Moscovei de a efectua atacuri teroriste pe teritoriul Rusiei „pentru a injecta isterie anti-ucraineană în Rusia".

Urmărește ultimele evoluții din a 50-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.