Ucraina a respins joi afirmațiile Moscovei potrivit cărora ar fi bombardat sate rusești de la graniță, acuzând Moscova că plănuiește "atacuri teroriste" în regiunea de frontieră pentru a alimenta "isteria antiucraineană", potrivit AFP.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Potrivit Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, "serviciile speciale inamice au început să pună în aplicare un plan de a efectua atacuri teroriste pentru a injecta isterie antiucraineană în Rusia".

Fără a le nega în mod oficial, Consiliul a denunțat afirmațiile guvernatorului regiunii ruse Kursk, potrivit cărora un sat din districtul Korenevski ar fi fost bombardat de pe teritoriul ucrainean, precum și acuzațiile potrivit cărora un post de frontieră din regiunea Briansk ar fi fost lovit.

Anterior, Comitetul rus de anchetă a susținut cădouă elicoptere ucrainene "echipate cu armament greu" au intrat în Rusia și au efectuat "cel puțin șase lovituri asupra unor clădiri rezidențiale din satul Klimovo" din regiunea Briansk.

Șapte persoane, printre care un bebeluș, au fost rănite "în diferite grade", potrivit acestei surse.

Aceste acuzații sunt imposibil de verificat în mod independent.

Rusia, care a lansat o ofensivă militară în Ucraina la 24 februarie, a acuzat în repetate rânduri forțele Kievului de comiterea de atacuri pe teritoriul său.

La începutul lunii aprilie, guvernatorul regiunii Belgorod, învecinată cu Briansk, a afirmat că elicopterele ucrainene au atacat și lovit un depozit de combustibil.

Noile acuzații vin în contextul în care armata rusă a amenințat că va lovi centrele de comandă din capitala ucraineană Kiev, ca represalii la ceea ce consideră a fi tiruri și sabotaje ucrainene pe teritoriul rusesc.

"Asistăm la tentative de sabotaj și lovituri ale forțelor ucrainene asupra unor obiective de pe teritoriul Federației Ruse", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

"Dacă astfel de evenimente vor continua, armata rusă va efectua lovituri asupra centrelor de decizie, inclusiv la Kiev, ceea ce armata rusă s-a abținut să facă până acum", a continuat el, ridicând temerile privind o nouă escaladare a conflictului.