Marea Britanie a înghețat 350 de miliarde de dolari din „cufărul de război” al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat, marți, la Varșovia, ministrul britanic de externe Liz Truss.

Liz TrussFoto: Rob Pinney / AFP / Profimedia

"Până acum, sancțiunile noastre au avut un efect înfricoșător asupra celor care alimentează și finanțează mașina de război al lui Putin. Săptămâna aceasta vom anunța că am înghețat peste 350 de miliarde de dolari din cufărul de război al lui Putin", a declarat ea în timpul unei conferințe de presă comună cu omologul polonez Zbigniew Rau.

Statele Unite au împiedicat luni Moscova să plătească peste 600 de milioane de dolari din rezervele deținute la băncile americane către deținătorii de obligațiuni suverane ruse, o măsură menită să crească presiunea asupra Kremlinului și să-i secătuiască rezervele de dolari americani, transmite Reuters.

Amenințările lui Putin

Posibila naționalizare a activelor rusești în străinătate este „o armă cu două tăișuri”, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin, comentariile sale sugerând că Rusia ar putea răspunde cu aceeași monedă, relatează Reuters.

Şeful de la Kremlin a făcut aceste declarații la o zi după ce Germania a anunțat că agenția sa de reglementare în energie va prelua temporar controlul asupra filialei germane a gigantului rus Gazprom, din cauza „importanței” acesteia pentru furnizarea de energie a Germaniei.

Putin a mai spus că Rusia trebuie să urmărească atent și exporturile agricole către „țările neprietenoase”.

Spectrul intrării în incapacitate de plată devine tot mai real

Rusia se va confrunta cu o incapacitate de plată istorică dacă va alege să nu plătească serviciul datoriei. "Rusia trebuie să aleagă între a goli rezervele valoroase de dolari rămase și a folosi veniturile pe care le are și intrarea în incapacitate de plată", a declarat oficialul trezoreriei americane.

JPMorgan Chase, care a procesat până acum plățile în calitate de bancă corespondentă, a fost oprită de Trezorerie, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune.

Banca corespondentă procesează plățile cupoanelor din Rusia, trimițându-le agentului de plată pentru a le distribui deținătorilor de obligațiuni din străinătate. Țara plătitoare are la dispoziție o perioadă de grație de 30 de zile pentru a efectua plata, a precizat sursa.

Presiunea crescută vine în contextul în care Statele Unite și Europa plănuiesc noi sancțiuni în această săptămână pentru a pedepsi Moscova din cauza uciderilor de civili din Ucraina.

Rusia are emise obligațiuni de 40 de miliarde de dolari

Rusia, care are în total 15 obligațiuni internaționale în circulație cu o valoare nominală de aproximativ 40 de miliarde de dolari, a reușit să evite până acum intrarea în incapacitate de plată a datoriei sale internaționale, în ciuda sancțiunilor occidentale fără precedent. Dar sarcina devine din ce în ce mai dificilă.

Rusia a primit anterior permisiunea de a efectua o plată a cuponului de 447 de milioane de dolari pentru o obligațiune suverană în dolari pe 2030, scadentă joia trecută, cel puțin a cincea plată de acest fel de la începutul războiului.

Dacă Rusia nu reușește să facă niciuna dintre plățile viitoare ale obligațiunilor sale în termenele prestabilite sau dacă plătește în ruble acolo unde sunt specificați dolari, euro sau o altă monedă, acest lucru va constitui o incapacitate de plată.

În timp ce Rusia nu poate accesa piețele internaționale de împrumut din cauza sancțiunilor Occidentului, o incapacitate de plată i-ar interzice accesul la aceste piețe până când creditorii vor fi plătiți în totalitate și până când vor fi soluționate toate cazurile juridice care decurg din incapacitatea de plată.

___