Statul german va prelua temporar controlul asupra filialei germane a gigantului rus Gazprom, din cauza „importanței” acesteia pentru furnizarea de energie a Germaniei, a anunțat ministrul Economiei Robert Habeck, potrivit AFP.

Sediul filialei Gazprom în GermaniaFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Agenția federală de rețea va deveni până pe 30 septembrie administratorul „Gazprom Germania”, al cărui proprietar unic era Gazprom.

Cu toate acestea, grupul și-a anunțat vineri „retragerea” din această filială, fără a indica imediat un cumpărător.

Filialele Gazprom sunt operatorii marilor infrastructuri de stocare a gazelor și combustibililor din Germania. Gazprom Germania are la rândul său mai multe filiale în Regatul Unit, Elveția și Cehia.

„Guvernul face ceea ce este necesar pentru a asigura securitatea aprovizionării în Germania, iar aceasta include să nu expună infrastructura energetică la decizii arbitrare ale Kremlinului”, a declarat Habeck într-o conferință de presă.

„Drepturile de vot ale proprietarilor Gazprom Germania sunt transferate agenției federale de rețea”, Bundesnetzagentur, care „poate lua toate deciziile necesare pentru garantarea aprovizionării”, a detaliat ministrul.

Vineri, gigantul rus a anunțat într-un comunicat de presă că „și-a încetat participarea la Gazprom Germania și toate activele sale pe 31 martie”, fără a detalia noua structură de proprietate.

Berlinul spune însă că „știa” despre o achiziție a companiei de către entități cu „origini incerte”, care ar fi trebuit raportată guvernului, și despre „dorința de a lichida” Gazprom Germania.

Această „incertitudine asupra proprietății” Gazprom Germania și nevoia de „garantare a siguranței aprovizionării” cu energie a țării au determinat ministerul să ia această măsură excepțională.

Ministerul german al Economiei anunțase de joi că are în vedere exproprierea unităţilor Gazprom şi Rosneft din ţară pe fondul preocupărilor legate de securitatea aprovizionării cu energie.

Ambele companii sunt de neînlocuit pe piața energetică din Germania, Gazprom Germania exploatând spații mari de stocare a gazelor și Rosneft Deutschland fiind un jucător cheie pe piețele rafinăriilor de benzină, motorină și kerosen, a relatatHandelsblatt.

În același timp, companiile riscă să intre în "faliment tehnic", deoarece băncile și partenerii de afaceri s-au îndepărtat de companiile cu proprietari ruși de la intrarea în vigoare a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, afirmă Handelsblatt.

___