Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat duminică Rusia de comiterea unui "genocid" în Ucraina pentru a elimina "întreaga naţiune", la o zi după descoperirea a numeroase cadavre pe străzile din oraşul Bucha, în apropiere de capitala Kiev după plecarea forţelor ruse, scrie AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • "Da, este un genocid. Eliminarea întregii naţiuni şi a întregului popor.
  • Suntem cetăţeni ai Ucrainei. Putem avea peste 100 de naţionalităţi. Este vorba de distrugerea şi exterminarea tuturor acestor naţionalităţi", a declarat el într-un interviu pentru postul american de televiziune CBS.
  • "Iar acest lucru se întâmplă în Europa secolului 21", a declarat el într-un interviu pentru postul american de televiziune CBS, denunţând "tortura întregii naţiuni".

Ce spune despre o întâlnire cu Putin

Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut "retragerea completă a trupelor" ruseşti pentru a reveni "cel puţin" la situaţia de dinainte de 24 februarie, ziua invaziei ruse.

"Acest lucru ne va permite să începem să discutăm despre alte chestiuni privind încetarea ocupaţiei, despre cum vom trăi după asta", a adăugat el la CBS, conform unor fragmente difuzate pe Twitter.

  • "Nici măcar nu pot să am o întâlnire atât timp cât ei bombardează. Prin urmare, mai întâi un armistiţiu, apoi mă pot întâlni cu preşedintele rus" Vladimir Putin, a spus Zelenski.
  • "O să discutăm amândoi. Când va veni sfârşitul războiului, vom discuta apoi împreună despre garanţii de securitate şi despre statutul neutralităţii", "menţinându-ne în acelaşi timp suveranitatea şi o armată puternică", a mai afirmat el, enumerând propunerile ucrainene din tratativele în derulare cu Moscova.
  • "Iar dacă aceste acord este încălcat, trebuie să avem posibilitatea de a ne apăra", a atras el atenţia.

"Odată ce vom discuta despre acestea, toate trupele trebuie retrase. Iar după retragerea lor, ne putem aşeza la masă cu ţările care vor servi ca garanţi ai securităţii", a adăugat Zelenski, potrivit Agerpres.

Imaginile de la Bucha, oraș recuperat săptămâna aceasta de forțele ucrainene, arată cadavrele ale civililor împrăștiate pe străzi, iar unii dintre oameni par să fi fost legați la mâini înainte de a fi împușcați.

Duminică, șeful serviciilor de salvare Serhii Kaplychny a declarat că trupurile a 57 de persoane au fost găsite într-o groapă comună din Bucha, scrie AFP.

Erau vizibile vreo 10 cadavre, unele doar parțial îngropate. „Aici, în acest mormânt lung, sunt îngropați 57 de oameni”, a spus Kaplychnyi, care a organizat recuperarea cadavrelor.

Descoperirea gropii comune cu cele 57 de cadavre vine după ce sâmbătă sute de cadavre au fost găsite împrăștiate pe străzile orașului Bucha.

Primarul Anatoli Fedoruk a spus că aproape 300 de persoane au trebuit înhumate "în gropi comune" la Bucha.

"La Bucha, am îngropat deja 280 de persoane în gropi comune", deoarece este imposibil să se facă acest lucru în cele trei cimitire ale municipalităţii, sub tirurile militarilor ruşi, a declarat prin telefon edilul oraşului pentru AFP.

Citește și:

----