Comentând la CNN imaginile cu oamenii uciși pe străzi la Bucha și descoperiţi după retragerea trupelor ruse, secretarul american de stat Antony Blinken a spus că reprezintă o "lovitură în stomac", scrie Reuters.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Susan Walsh / AFP / Profimedia
  • "Este realitatea a ceea ce se întâmplă în fiecare zi, atât timp cât brutalitatea Rusiei împotriva Ucrainei continuă", a spus şeful diplomaţiei americane.

El a reafirmat că SUA vor contribui la "documentarea" eventualelor "crime de război" pentru ca vinovaţii "să fie traşi la răspundere".

Stoltenberg denunţă actele "oribile" şi "absolut inacceptabile" împotriva civililor

Crimele asupra civililor imputate armatei ruse la Bucha sunt "oribile", a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a vorbit despre "o brutalitate fără precedent în Europa în ultimele decenii".

  • "Este absolut inacceptabil ca civilii să fie luaţi drept ţinte şi ucişi. Acest lucru scoate în evidenţă importanţa de a pune capăt războiului", a spus el la CNN.

Întrebat despre plecarea trupelor ruse din regiunea Kiev, șeful NATO s-a arătat prudent: "Nu trebuie să fim foarte optimişti. Ne temem de o potenţială înmulţire a atacurilor, în special în sud şi în est".

Imaginile de la Bucha, oraș recuperat săptămâna aceasta de forțele ucrainene, arată cadavrele ale civililor împrăștiate pe străzi, iar unii dintre oameni par să fi fost legați la mâini înainte de a fi împușcați.

Duminică, șeful serviciilor de salvare Serhii Kaplychny a declarat că trupurile a 57 de persoane au fost găsite într-o groapă comună din Bucha, scrie AFP.

Erau vizibile vreo 10 cadavre, unele doar parțial îngropate. „Aici, în acest mormânt lung, sunt îngropați 57 de oameni”, a spus Kaplychnyi, care a organizat recuperarea cadavrelor.

Descoperirea gropii comune cu cele 57 de cadavre vine după ce sâmbătă sute de cadavre au fost găsite împrăștiate pe străzile orașului Bucha.

Primarul Anatoli Fedoruk a spus că aproape 300 de persoane au trebuit înhumate "în gropi comune" la Bucha.

"La Bucha, am îngropat deja 280 de persoane în gropi comune", deoarece este imposibil să se facă acest lucru în cele trei cimitire ale municipalităţii, sub tirurile militarilor ruşi, a declarat prin telefon edilul oraşului pentru AFP.

Citește și:

----