Un expert britanic a comentat înregistrarea video virală pe platformele social media ce arată cum se strecoară mașinile ucrainenilor printre minele antitanc puse pe o șosea de lângă Kiev, explicând cum pot fi acestea dezarmate relativ simplu, relatează BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit mai multor imagini postate pe rețelele de socializare, pe o șosea aflată lângă Borodyanka, localitate aflată la nord-vest de Kiev, au fost puse mine antitanc, mașinile fiind nevoite să se strecoare printre ele pentru a nu le declanșa.

Justin Crump, director de evaluare a riscurilor la o companie de securitate britanică și fost comandant de tanc, afirmă că minele în cauză par a fi mine antitanc TM-62M de fabricație sovietică cu explozivi de 6,5 kilograme.

El le-a spus jurnaliștilor de la BBC că aceste mine sunt relativ eficiente în incapacitarea vehiculelor blindate dar că ele explodează doar când sunt supuse unei presiuni semnificative.

Atât ucrainenii cât și rușii par să folosească mine în conflict pentru a limita mișcările trupelor inamice însă Crump afirmă că, indiferent cine le-a pus, „acesta este un câmp de mine extrem de ineficient, plasat în principal pentru efect”.

El spune că un tanc cu un plug antimină ar putea curăța acest câmp în decurs de doar câteva minute.

Urmărește ultimele evoluții din a 36-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.