Ucraina îl consideră pe miliardarul Roman Abramovich un mediator eficace între Kiev și Moscova, care ajută la prevenirea unor neînțelegeri între cele două părți, a declarat miercuri responsabilul ucrainean care conduce echipa de negociatori cu Rusia, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, relatează Reuters.

Roman Abramovich la negocierile de pace cu UcrainaFoto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

„Se știe de multă vreme în spațiul mediatic că (Abramovich) este mediator extrem de eficace între delegații și moderează parțial procesul astfel încât să nu existe neînțelegeri din start”, a declarat Podoliak într-o declarație televizată.

Podoliak a minimalizat totodată ca fiind speculative și „teorii conspiraționiste” informațiile conform cărora Abramovich a fost otrăvit în urmă cu câteva săptămâni, afirmând că astfel de relatări sunt menite să pună presiune pe delegații.

Amintim că jurnaliștii de la The Wall Street Journal au scris zilele trecute că Roman Abramovich și negociatorii de pace ucraineni au prezentat simptome consecvente cu o otrăvire.

În urma întâlnirii din capitala Ucrainei, Abramovich, care a călătorit între Moscova, Liov și alte locuri de negociere, precum și cel puțin doi membri ai echipei ucrainene au dezvoltat simptome care includ ochi roșii, lăcrimare constantă și dureroasă și descuamarea pielii de pe față și pe mâini, a scris WSJ.

Kremlinul a respins însă informațiile privind presupusa otrăvire a lui Abramovich, catalogându-le ca făcând parte dintr-un „război informațional”.

Citește și:

___