Miliardarul rus Roman Abramovich i-a înmânat lui Vladimir Putin un bilet scris de mână de Volodimir Zelenski în care acesta a notat condițiile de pace ale Ucrainei însă liderul de la Kremlin a avut o reacție brutală la mesaj, scrie The Times of London.

Vladimir Putin si Roman AbramovichFoto: VLADIMIR RODIONOV / AFP / Profimedia

Incidentul ar fi avut loc miercurea trecută la Moscova, după ce Abramovici s-a întors în Rusia în urma negocierilor de pace ce au avut loc la Kiev mai devreme în cursul lunii martie, potrivit surselor The Times.

Abramovici a luat parte la discuții ca delegat neoficial al lui Vladimir Putin, echipa de negocieri a Rusiei fiind condusă formal de Vladimir Medinski, unul dintre propagandiștii principali ai Kremlinului și un consilier personal al președintelui rus.

Răspunsul lui Vladimir Putin pentru Zelenski

The Times relatează că bilețelul scris de Zelenski președintelui rus prezenta condițiile în care Ucraina va accepta încheierea unui acord de pace pentru a pune capăt războiului declanșat de Putin pe 24 februarie.

Însă Vladimir Putin nu a fost convins, oferindu-i un răspuns brutal lui Abramovich: „Spune-le că îi voi nimici”.

Jurnaliștii de la The Wall Street Journal au scris luni că Abramovich și negociatorii de pace ucraineni au prezentat simptome consecvente cu o otrăvire.

În urma întâlnirii din capitala Ucrainei, Abramovich, care a călătorit între Moscova, Liov și alte locuri de negociere, precum și cel puțin doi membri ai echipei ucrainene au dezvoltat simptome care includ ochi roșii, lăcrimare constantă și dureroasă și descuamarea pielii de pe față și pe mâini, a scris WSJ.

Kremlinul a respins însă informațiile privind presupusa otrăvire a lui Abramovich, catalogându-le ca făcând parte dintr-un „război informațional”.

Nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

O nouă rundă de negocieri de pace între Rusia și Ucraina s-a încheiat marți după-masa, reprezentantul Moscovei calificând discuțiile drept „constructive”.

Negocierile care au avut loc marți în Turcia au marcat „cel mai semnificativ" progres de până acum, potrivit declarațiilor făcute după încheierea lor de ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Negociatorii ucraineni au prezentat disponibilitatea Kievului de a accepta un statut de neutralitate în schimbul unor garanții de securitate ferme și au propus un termen de 15 ani pentru rezolvarea problemei Crimeii.

Urmărește ultimele din a 34-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.