Fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko i-a cerut lui Boris Johnson să nu compare votul britanic pentru Brexit cu lupta țării sale împotriva Rusiei, spunând că „zero” cetățeni au murit din cauza deciziei de a părăsi Uniunea Europeană, relatează The Guardian.

Petro Porosenko mesaj pentru Boris JohnsonFoto: Captura video

Johnson a susținut că atât Brexit, cât și rezistența ucrainenilor în fața invaziei ruse au arătat dorința țărilor de a lupta pentru libertatea lor.

„Știu că este instinctul oamenilor din această țară, ca și al Ucrainei, să aleagă libertatea de fiecare dată”, a spus Johnson la Conferința Partidului Conservator sâmbătă.

Downing Street a negat că premierul a încercat să facă o comparație directă între devastarea și pierderea de vieți omenești din Ucraina și votul Regatului Unit pentru părăsirea UE.

Întrebat de ITV News despre comparație, Poroșenko, vorbind în uniformă militară din capitala Ucrainei, Kiev, a răspuns: „Câți cetățeni ai Regatului Unit au murit din cauza Brexit-ului? Zero.

„Îți poți imagina câți ucraineni au murit [când] s-au întâlnit cu agresiunea lui Putin? Numai astăzi avem 150 de copii uciși de soldații ruși și de artileria rusă. Doar în ultima săptămână 2.000 de copii din Mariupol au fost capturați și duși în Rusia. Pot să te întreb câte case au fost distruse din cauza Brexit-ului? Avem orașe întregi care au fost complet șterse, începând cu Mariupol, care e mult mai rău decât Alep (...) cu această situație, te rog, fără comparație.”

Poroșenko, care a fost președinte al Ucrainei din 2014 până în 2019, a cerut ca ofertele britanice de sprijin să fie livrate mai repede și mai devreme.

El a declarat pentru ITV News: „Sistemul vostru de apărare împotriva rachetelor hipersonice, pe care prim-ministrul Johnson ne-a promis acum câteva zile că îl vom primi – acesta va fi singura modalitate posibilă de a opri tehnologia rachetelor rusești.

„Vă rog, ați promis asta acum o săptămână, trebuie să fie aici acum. Opriți orice război birocratic, opriți orice bla bla bla politic.”