Premierul britanic Boris Johnson a comparat invazia Ucrainei de către Rusia cu Brexiul, respectiv decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană în 2016, relatează Politico.eu.

Boris Johnson si Volodimir ZelenskiFoto: Peter Nicholls / AFP / Profimedia Images

El a susținut că ambele exemple au arătat dorința țărilor de a lupta pentru libertatea lor.

„Știu că este instinctul oamenilor din această țară, ca și al Ucrainei, să aleagă libertatea de fiecare dată”, a spus Johnson la Conferința Partidului Conservator sâmbătă.

„Când poporul britanic a votat pentru Brexit într-un număr atât de mare, nu cred că a fost pentru că ar fi fost ostili străinilor”, a spus el. „Este pentru că au vrut să fie liberi să facă lucrurile diferit și ca această țară să se poată conduce singură.”

Johnson a reiterat sprijinul Regatului Unit pentru poporul ucrainean în lupta sa împotriva agresiunii Rusiei. El a spus că sancțiunile economice luate împotriva Rusiei au un „cost”, dar că „costul de a nu face nimic ar fi mult, mult mai mare”.

Potrivit lui Johnson, puterea invincibilă a țării sale este că aici oamenii cred că ar trebui să poată face orice „vor, cu condiția să nu facă rău nimănui altcuiva. Asta se numește libertate”.

Prim-ministrul a sugerat că libertatea Marii Britanii era atrăgătoare pentru oamenii care scăpau de războiul din Ucraina sau de opresiunea politică din Rusia. „Vrem doar să fim liberi și de aceea oamenii talentați fug din Rusia chiar acum”, a spus el.

„Aceasta este tragedia lui Putin. Există un sens în care eroarea sa dezastruoasă din Ucraina este ea însăși un argument pentru democrație și libertate.”

Johnson, criticat pentru comparația dintre invazia rusă și lupta britanicilor pentru Brexit

Comparația a fost condamnată de colegul său conservator Gavin Barwell, care a subliniat că Ucraina încearcă să adere la Uniunea Europeană, scrie The Guardian.

Liderul Scottish National Party (SNP) Westminster, Ian Blackford, a declarat: „Comentariile lui Boris Johnson care compară situația Ucrainei, în care viața este pusă în pericol, cu Brexit au fost grosolane și dezagreabile și arată cât de periculos sunt de obsedați conservatorii de Brexit”.