Liderii statelor membre NATO își vor reafirma joi sprijinul pentru Ucraina în cadrul summitului extraordinar care va avea loc la cartierul general al alianței din Bruxelles, a declarat miercuri secretarul general Jens Stoltenberg. Vor fi luate măsuri de consolidare a Flancului Estic, urmând să fie organizate patru grupuri de luptă NATO în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

„Aceste batalioane sunt deja acolo, în mare parte, ele devin mai integrate și cresc gradul de operaționalitate. Vor fi o componentă importantă a forțelor naționale de apărare, dar este vorba despre reacția imediată (la invazia Ucrainei de către Rusia n.red).

Vorbim despre sute de mii de soldați care sunt în stare de alertă acum, un număr semnificativ de soldați americani, 100.000, mulți pe Flancul Estic. Acesta este răspunsul direct la invazia rusească. În paralel, am început și operațiunea de consolidare pe termen lung”, a explicat Stoltenberg, întrebat în legătură cu trupele din România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa liderilor participanți la summitul extraordinar de la Bruxelles. La summit este prezent și președintele Klaus Iohannis.

”Aliații sunt uniți în sprijinirea poporului curajos al Ucrainei. (...) Putin trebuie să încheie acest război și să participe la diplomație reală”, a mai spus Stoltenberg.

Intrarea Ucrainei în NATO nu este pe agenda summitului, însă sporirea ajutorului pentru Ucraina va fi discutată la Bruxelles, a subliniat șeful alianței.

În ce privește utilizarea armelor nucleare, Stoltenberg a spus că Moscova trebuie să renunțe la astfel de amenințări.

”Rusia trebuie să înceteze cu retorica nucleară”, a mai spus el făcând apel la ”responsabilitate” și adăugând că orice utilizare a armelor nucleare va duce la extinderea conflictului dincolo de granițele Ucrainei.

”Rusia trebuie să înțeleagă că nu poate câștiga un război nuclear și să înceteze cu această amenințare”, a subliniat el.

Moscova va folosi arme nucleare în Ucraina doar în cazul unei „amenințări existențiale” împotriva Rusiei, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, jurnalistei CNN Christiane Amanpour.