Ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu a fost trimis marți „la Moscova”, unde va avea discuții miercuri și apoi va călători „în Ucraina” joi pentru a discuta despre o încetare a focului, a anunțat marți seară președintele Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul „va continua eforturile noastre pentru a obține încetarea focului și pace prin discuții cu cele două părți”, a precizat șeful statului.

Erdogan nu a oferit însă mai multe detalii despre interlocutorii pe care ministrul intenționează să-i întâlnească.

El a anunțat, de asemenea, sosirea președintelui polonez Andrzej Duda miercuri în Turcia.

Ankara organizase și găzduise joia trecută prima întâlnire de la începutul conflictului din 24 februarieîntre miniștrii de externe Serghei Lavrov și Dmitro Kouleba, la Antalya.

Discuțiile directe dintre cei doi bărbați, descrise drept „nu ușoare, dar civilizate” de ministrul turc, nu au făcut posibilă ajungerea la o încetare a focului.

Însă Cavusoglu spusese că speră, cu toate acestea, organizarea unei întâlniri între cei doi președinti, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

„Domnul Kuleba a spus că președintele Zelenski era pregătit pentru asta (și) domnul Lavrov că președintele Putin nu era împotriva principiului”, a asigurat el.

Aliată a Ucrainei și membră a NATO, Turcia își intensifică eforturile de mediere între Moscova și Kiev și a refuzat să se alinieze la sancțiunile occidentale care vizează Rusia.

Ea a reușit să mențină contacte cu ambele țări.