Industria alimentară din Europa şi Africa va fi „profund destabilizată” de războiul din Ucraina, a avertizat preşedintele francez Emmanuel Macron, vineri, într-o conferinţă de presă la Versailles, relatează News.ro citând CNN.

Emmanuel MacronFoto: Irina Yakovleva / TASS / Profimedia

„Europa noastră este deja destabilizată de război în acest sens şi ar putea fi mai rău în următoarele 12 până la 18 luni”, a declarat Macron.

El a avertizat că atât Europa cât şi Africa „vor fi profund destabilizate în ceea ce priveşte aprovizionarea cu alimente”.

Liderul francez a spus că va vorbi cu preşedintele rus Vladimir Putin, în „câteva ore”, alături de cancelarul german Olaf Scholz.

El a adăugat că „nimic nu este tabu” în ceea ce priveşte sancţiunile împotriva Rusiei, adăugând că liderii europeni vor face „tot ce considerăm eficient şi util pentru a opri Rusia pe această cale de agresiune”.

Rusia şi Ucraina sunt actori fundamentali în comerţul internaţional global, ambele state asigurând un sfert din exporturile mondiale de grâu, cel puţin 14% din exporturile de porumb în 2020, precum şi 58% din exporturile mondiale de ulei de floarea-soarelui în acelaşi an.

---