Războiul din Ucraina și sancțiunile grele pe care puterile occidentale le-au luat împotriva Rusiei vor avea consecințe grave și de lungă durată pentru sectorul agricol francez, cel mai mare din Uniunea Europeană, a declarat sâmbătă președintele francez Emmanuel Macron, potrivit Reuters.

Emmanuel MacronFoto: Irina Yakovleva / TASS / Profimedia

"Dacă îmi cereți să vă împărtășesc o singură convingere în această dimineață, este că această criză este aici pentru a rămâne, acest război este aici pentru a rămâne", a declarat Macron sâmbătă la salonul agricol de la Paris.

Restricțiile comerciale care rezultă din sancțiunile UE împotriva Rusiei vor afecta exporturile franceze, cum ar fi vinul și cerealele, a spus Macron, iar o nouă creștere a prețurilor la energie va afecta creșterea animalelor.

"Construim un plan de reziliență", a afirmat Macron, adăugând că vor fi luate măsuri pentru a-i proteja pe fermieri de presiunile asupra costurilor și pentru a compensa veniturile pierdute.

O creștere bruscă a prețurilor la materiile prime în ultimul an a fost în beneficiul producătorilor de cereale, dar i-a presat pe crescătorii de animale pentru care hrana pentru cereale reprezintă un cost major.

Criza din Ucraina sporește volatilitatea pe piețele agricole, iar joi, contractele futures pentru grâu de la Paris au atins un nivel record.

De asemenea, fermierii sunt îngrijorați că această criză ar putea exacerba tensiunile în ceea ce privește aprovizionarea cu îngrășăminte și ar putea perturba sezonul de primăvară pentru culturi.

Salonul anual al agriculturii de la Paris, Salon de l'Agriculture, este o ocazie importantă în Franța și, cu mai puțin de două luni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, a atras principalii candidați.

Comentatorii francezi se așteptau de mult timp ca Macron să se folosească de prezența sa la salon pentru a anunța oficial că va candida pentru un al doilea mandat, lucru pe care nimeni în Franța nu îl pune la îndoială.

Dar crizele internaționale, în primul rând invazia Rusiei în Ucraina, au zădărnicit de mai multe ori calendarul președintelui.

Dacă Macron a petrecut peste 12 ore la ultima ediție a Salonului, în 2020, încercând să îi liniștească pe fermieri cu privire la impactul Brexitului și la o reformă a politicii agricole a UE, sâmbătă a vorbit doar aproximativ 15 minute.