Statele Unite au indicat marţi că o nouă coloană rusă înaintează spre Kiev dinspre nord-estul capitalei ucrainene, în timp ce principala coloană a forţelor Moscovei care vine din nord stagnează de câteva zile, relatează AFP și Agerpres.

Tancuri rusestiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Am vrut să vă atrag atenţia asupra faptului că ei (ruşii, n.red.) încep să încerce să înainteze spre Kiev dinspre nord-est”, a declarat jurnaliştilor un înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA. „Estimăm că sunt la aproximativ 60 de km de oraş”, a precizat el, fără a spune câte vehicule sunt implicate.

Potrivit acestui oficial de la Pentagon, ruşii sunt „frustraţi venind din nord”, de unde avansarea lor către Kiev nu a făcut prea multe progrese de câteva zile din cauza rezistenţei ucrainene şi a problemelor logistice şi de aprovizionare.

El s-a referit la principala coloană rusă de sute de vehicule care „nu s-a putut apropia mai mult de aeroportul Gostomel”, la aproximativ 20 de kilometri de Kiev, precum şi la o altă linie care este „blocată la Cernihiv”, la 150 km de capitală.

Rușii își concentrează forțele în direcția Kievului

Această a treia coloană din nord-estul oraşului face parte din „efortul'' Moscovei de a „încercui Kievul şi de a-l forţa să se prede”, a spus oficialul american.

„Deoarece nu au făcut progrese geografice pe care credem că se aşteptau să le facă, au intensificat bombardamentele asupra oraşului cu un amestec de rachete, foc de artilerie şi lovituri aeriene”, a adăugat el, tot mai mulţi civili fiind afectaţi.

El a raportat, de asemenea, informaţii despre „lupte de stradă” în interiorul Kievului. „Credem că acestea sunt în mare măsură elemente de recunoaştere”, al căror obiectiv ar fi „să provoace frică şi confuzie şi să încerce să pregătească terenul pentru ce va urma”, a conchis el.

Directorul CIA William Burns a declarat la rândul său marți că președintele Vladimir Putin e „supărat și frustrat” și va înteți atacurile asupra Ucrainei după ce și-a bazat războiul pe patru presupuneri false.

„S-a dovedit că se înșeală în toate punctele de vedere”, a spus Burns, care a fost ambasadorul SUA în Rusia în perioada 2005-2008.

Statul major al forțelor armate ucrainene a transmis duminică noapte că forțele ruse „încep să acumuleze resurse pentru asaltul Kievului”, după zile de progrese lente în principala lor înaintare spre capitală.