Nu doar sistemele portabile antitank Javelin sau NLAW primite de ucraineni din Vest au fost responsabile pentru multe din blindatele rusești distruse. Și ucrainenii au propriile arme antitanc pe care le-au pus la treabă cu deosebit de mult succes.

Lupta ucrainenilor cu blindatele rusestiFoto: Colaj foto

În câteva imagini noi apărute pe rețelele de socializare soldații ucraineni sunt surprinși cum atacă vehicule ale rușilor folosind arme proprii sau de sorginte sovietic.

Astfel, în apropiere de Nicolaev, acolo unde se duc lupte de câteva zile, soldații ucraineni au tras de pe un acoperiș cu o armă antitanc asupra vehiculelor rusești. Arma folosită pare a fi un 9M113 Konkurs, un lansator de rachete antitanc produs încă din perioada sovietică, o armă ce și România o are în inventar.

Alte imagini au fost surprinse într-o pădure, unde niște militari ucraineni urmăresc pe un monitor cursul rachetelor antitanc lansate asupra unor vehicule rusești.

Arma folosită în acest caz este una proprie dezvoltată de către ucraineni - Stugna-P, sistem ce a mai fost folosit cu succes până acum în acest război.

Vezi și:

După 13 zile de război, Ucraina susține că a reușit să distrugă 303 tancuri, aproape 1.036 de blindate și 27 de sisteme de apărare antiaeriană.

În primele zile vedetele atacurilor ucrainene au fost armele portabile antitanc Javelin și NLAW, primite ca ajutor din partea statelor occidentale înainte de izbucnirea conflictului.

În același timp, succes au mai avut și dronele Bayraktar TB-2 cumpărate din Turcia cu care ucrainenii au reușit să lovească convoaie rusești și chiar sisteme de rachete antiaeriene.

---