Rusia a avertizat luni despre „consecințele catastrofale” pentru piața globală a implementării unui embargo occidental asupra petrolului rusesc, discutat de Washington și Uniunea Europeană ca măsură de răspuns la intervenția militară rusă în Ucraina, potrivit AFP.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

„Este destul de evident că refuzul de a cumpăra petrol rusesc va duce la consecințe catastrofale pentru piața mondială”, a declarat vicepremierul rus, responsabil pentru Energie, Alexandre Novak.

„Este probabil ca creșterea prețurilor să fie imprevizibilă și să ajungă la peste 300 de dolari pentru un baril, sau chiar mai mult”, a spus el, citat de agențiile de presă ruse.

Gazprom a rezervat capacitate suplimentară de transport a gazoductului Yamal-Europe pentru noaptea de luni spre marți, potrivit rezultatelor unei licitații de rezervare de pe Platforma GSA, anunță agenția Interfax.

Interfax notează că de la sfârșitul lunii februarie Gazprom a crescut zilnic pomparea prin conducta principală Yamal-Europe pe timpul nopții din cauza scăderii temperaturilor în Europa.

Aceasta a funcționat timp de aproape două luni în sens invers, cu o scurtă întrerupere la începutul lunii februarie când a reînceput temporar să livreze gaze naturale pentru clienții europeni.

Funcționarea în „marșarier” a început pe 20 decembrie, provocând o creștere a prețurilor gazelor din Europa până la maxime istorice și acuzații reciproce din partea Occidentului și a Rusiei.

Prețurile la gaz și petrol la cote istorice

Rusia este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de gaze și petrol, iar investitorii intră în panică în legătură cu posibilele întreruperi în aprovizionarea cu hidrocarburi.

Deocamdată, sancțiunile economice evită sectorul energetic, dar Statele Unite, mai puțin dependente decât Europa datorită producției naționale, vorbesc acum despre interzicerea importului de petrol rusesc. Rusia este al doilea cel mai mare exportator de țiței din lume.

Prețurile petrolului, fie Brent sau WTI, s-au apropiat luni de maximele istorice, depășind pentru scurt timp 130 de dolari pe baril pentru prima dată din 2008.

În aceeași zi, prețul gazului a atins un record istoric în Europa, la 345 de euro pe megawatt oră. Uniunea Europeană importă 40% din gazul său din Rusia.

Discuții despre sancțiuni împotriva Gazprom și a sectorului energetic al Rusiei

Gazprom își crește exporturile de gaze naturale către Europa în contextul discuțiilor privind eventuale sancțiuni împotriva sectorului energetic rusesc, o măsură respinsă lunide Germania și Ungaria.

Premierul britanic Boris Johnson a afirmat de asemenea că Europa nu poate opri pur și simplu, peste noapte, utilizarea petrolului și gazelor din Rusia, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei, propunând un boicot asupra petrolului şi gazelor din această țară.

„Există dependențe diferite între țări și trebuie să avem în vedere acest lucru. Nu putem pur și simplu să închidem utilizarea petrolului și gazelor peste noapte, chiar și din Rusia”, a afirmat Johnson.

El a spus că o astfel de decizie legată de interzicerea energiei rusești ar trebui să fie una luată de comun acord, după ce fiecare țară se asigură că are proviziile necesare: „(...) să ne asigurăm că ne mișcăm cu toții în aceeași direcție”.

Declarațiile oficialilor europeni vin după ce secretarul de stat american Antony Blinken a declarat în urmă cu o zi că Statele Unite analizează împreună cu aliații din Europa posibilitatea de a interzice importurile de petrol din Rusia.

Urmărește ultimele evoluții ale celei de-a 12-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.