Oficialii ruși au oferit luni primele explicații privind nerespectarea coridoarelor umanitare care să asigure evacuarea civililor ucraineni, susținând că guvernul de la Kiev nu a făcut pregătiri în acest sens și a pierdut controlul asupra situației din țară, relatează TASS.

Evacuarea unor civili ucraineni din IrpinFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

„De la ora 13:00, partea ucraineană nu a îndeplinit nicio condiție pentru crearea coridoarelor umanitare”, a declarat luni general-colonelul Mihail Mizințev, adăugând că forțele armate ruse au obervat acest lucru „printr-un control obiectiv, inclusiv cu vehicule aeriene fără pilot”.

Mizințev este comandantul Centrului Național pentru Controlul Apărării al Federației Ruse.

El susține de asemenea că naționaliștii ucraineni „sub amenințarea violenței fizice, pur și simplu nu lasă civilii și cetățenii străini să iasă din aceste așezări”.

Mizințev a afirmat de asemenea că „conducerea ucraineană și-a pierdut complet controlul asupra stării de fapt din propria țară, este insolvabilă și incapabilă să rezolve vreo problemă, fiind sub influența dură a radicalilor, care sunt de fapt un guvern paralel care nu recunoaște nicio lege”.

Rusia nu permite evacuarea civililor din orașele pe care le bombardează

Declarațiile lui Mizințev vin în contextul în care Rusia a anunțat luni dimineața deschiderea mai multor coridoare umanitare pentru a permite evacuarea civililor din Harkiv, Kiev, Mariupol și Sumî.

Ministrul rus al apărării a declarat luni că aceste coridoare au fost create la cererea personală a președintelui francez Emmanuel Macron, deși măsura a fost convenită în urma celei de-a doua runde de negocieri de pace între Moscova și Kiev ce a avut loc joia trecută.

Comisia Europeană a aprobat încă de miercurea trecută crearea unui coridor umanitar la granița cu Ucraina în contextul în contextul în care invazia declanșată de Rusia și atacurile asupra populației civile au provocat cel mai mare val de refugiați de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Rusia a continuat însă luni bombardamentele asupra unor orașe ucrainene, făcând imposibilă evacuarea civililor din acestea. Un singur oraș ucrainean era evacuat luni, Irpin, o suburbie a capitalei Kiev.

Rusia vrea ca refugiații ucraineni să ajungă pe teritoriul său sau în Belarus

Potrivit hărților publicate luni de RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, coridorul din Kiev ar urma să ducă spre Belarus, în timp ce civilii din Harkiv ar putea merge doar în Rusia. De asemenea, Rusia ar urma să organizeze un transport aerian pentru a-i duce pe ucrainenii din Kiev în Rusia, a precizat ministerul rus al apărării.

Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a calificat mutarea drept „complet imorală” și a declarat că Rusia încearcă să „folosească suferința oamenilor pentru a crea o imagine pentru televiziuni”.

„Ei sunt cetățeni ai Ucrainei, ar trebui să aibă dreptul de a se evacua pe teritoriul Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Reuters.

Generalul Mizințev a acuzat luni după-masa că „regimul de la Kiev nu a indicat în mod deliberat coridoarele umanitare deschise în direcția Rusiei” și că populația orașelor bombardate „și a altor așezări nu a fost deloc anunțată” cu privire la „posibilitatea unei evacuări nestingherite în siguranță”.

El a catalogat drept absurde cererile Ucrainei de a evacua populația așezărilor Bucha, Borodeanka, Irpin, Dîmer, Lîpîți și Strileca, afirmând că armata rusă se află în acestea și „niciunul dintre locuitori nu își exprimă dorința de a fi evacuat”.

Citește ultimele evoluții ale celei de-a 12-a zi de război din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.