Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) spune că nu a fost compromis niciun sistem de securitate sau siguranță din apropierea reactoarelor centralei nucleare de la Zaporojie, atacată și capturată de armata rusă, în noaptea de joi spre vineri, conform CNN.

Centrala nucleara de la ZaporojieFoto: Dmytro Smolyenko / Avalon / Profimedia Images
  • „Din punct de vedere tehnic, operațiunile continuă în mod normal, deși, așa cum am subliniat în consiliul de conducere al AIEA, nu există, desigur, normalitate în această situație în care amplasamentul este ocupat de forțe militare” a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

El a spus că este în continuare în contact cu oficialii ucraineni, inclusiv cu compania care operează instalațiile de la Zaporojie.

Reamintim că în noaptea de joi spre vineri forțele rusești au atacat centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, iar în urma luptelor a fost declanșat un incendiu ce a fost stins abia spre dimineață.

Conducerea companiei care deține centrala nucleară de la Zaporojie spunea că personalul centralei lucreză acum sub amenințarea armelor.

Petro Kotin, șeful Energoatom, a spus că fiecare din cele șase reactoare ale centralei are combustibil, în timp ce bazinele pre-reactor stochează combustibil nuclear uzat, produsul secundar iradiat al reactoarelor.

Kotin a afirmat că dacă instalațiile nucleare ar fi lovite de bombardamente, ar exista "un dezastru nuclear”.

CITEȘTE ȘI: Ucraina și portretul unei țări care depinde de energia nucleară - Câte centrale are și cât de puternice sunt

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.