​Rusia așteaptă ca oficialii ucraineni să sosească în Belarus pentru următoarea rundă de negocieri de pace, care să aibă loc joi dimineață și în cadrul căreia să fie discutată o încetare a focului, a declarat miercuri seară negociatorul Moscovei, Vladimir Medinski, citat de agențiile ruse de presă, scrie Reuters.

Vladimir Medinski la negocierile de pace cu UcrainaFoto: Alexander Kryazhev / TASS / Profimedia Images

„Delegaţia ucraineană a plecat deja de la Kiev. Ne așteptăm ca ea să fie aici mâine (joi) dimineață”, a spus Medinski într-o declarație de presă difuzată la televiziunea publică rusă.

El ar mai fi spus, citat de agenția TASS, că „armata rusă va asigura un coridor de securitate pentru delegația ucraineană” care va veni la negocieri.

UPDATE: Preşedinţia de la Kiev a confirmat între timp că delegaţia ucraineană se îndreaptă către locul negocierilor.

Conform negociatorului-șef rus Vladimir Medinski, pentru aceste tratative cele două părţi au ales „împreună” un loc din Belarus situat „nu departe de granița cu Polonia”, Belovezhskaya Pushcha.

Citește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

Primele discuții ruso-ucrainene au avut loc luni şi au durat cinci ore. Delegaţia rusă a fost condusă de consilierul prezidenţial Vladimir Medinski, care a declarat că echipa sa este pregătită să discute cu partea ucraineană atât timp cât va fi nevoie pentru a ajunge la acorduri. El a mai spus atunci că delegaţiile au convenit în mod preliminar să organizeze următoarea rundă de discuţii tot în Belarus.

De partea cealaltă, delegația ucraineană sosită la negocieri a spus că mandatul său este încetarea totală a focului și retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

La finalul discuțiilor, un oficial ucrainean a precizat că ambele părți se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări, înainte de a participa la o a doua rundă de negocieri.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat luni bombardamentele rusești care au vizat teritoriul ucrainean chiar când delegațiile ruse și ucrainene se întâlneau în Belarus. „Aceste discuții au avut loc pe un fundal de bombardamente și împușcături care vizează teritoriul nostru... Sincronizarea bombardamentelor cu procesul de negocieri a fost evidentă”, a spus el.

„Cred că Rusia încearcă în acest mod simplu să pună presiune” asupra Kievului, a spus Zelenski, adăugând: „Nu vă pierdeți timpul”.

Citește și: