Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat marți la CNN că forțele aeriene ale țării vizează coloanele militare rusești care se îndreaptă spre orașele ucrainene.

Dmitro Kuleba, ministrul de externe ucraineanFoto: Lev Radin/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ne folosim forțele aeriene pentru a distruge coloanele care se îndreaptă spre orașele noastre”, a spus el într-un interviu TV.

Când a fost întrebat de ce ajutor suplimentar are nevoie Ucraina din partea SUA și NATO, Kuleba a răspuns „apărarea forțelor aeriene și antirachetă și arme”.

„Problema este că Rusia domină pe cer. Piloții noștri luptă cu înverșunare împotriva lor, dar avem și pierderi. Așa că rușii își folosesc avioanele de luptă și bombardierele pentru a ataca orașele noastre și trebuie să contracarăm această amenințare. Acestea sunt cele mai urgente două cereri pe care le-am depus partenerilor noștri”, a spus el.

„Luptăm în aer, dar Rusia poate disloca în Ucraina mai multe avioane decât noi. De aceea, punem atât de mult accent pe apărarea aeriană și pe forțele aeriene, precum și pe apărarea antirachetă”, a spus el la CNN, adăugând că „avem nevoie de o mai bună protecție împotriva raidurilor aeriene”.

Kuleba a spus că nu poate vorbi în mod specific despre dacă forțele aeriene ucrainene lovesc și convoiul rusesc de peste 60 de km în jurul Kievului.