Militarii ruși nu au mai înaintat de luni mai mult spre inima Kievului, spune un oficial american al apărării, deși marți invadatorii au bombardat turnul TV. Potrivit oficialului, rușii se confruntă cu probleme logistice de bază, ducând lipsă de alimente și combustibil, iar unele unități par să aibă moralul scăzut. Pe de altă parte, există posibilitatea ca rușii să își fi întrerupt avansul pentru a se regrupa, relatează Reuters.

Convoi militar rus ce înainta spre Kiev, înainte de dispersareFoto: AFP / AFP / Profimedia

Rusia i-a avertizat marți pe locuitorii Kievului să-și părăsească casele și a plouat cu rachete asupra Harkivului, iar marți spre seară au lovit turnul TV din Kiev, în vreme ce comandanții ruși care nu au reușit să obțină o victorie rapidă și-au schimbat tactica pentru a intensifica bombardamentul orașelor ucrainene.

Imaginile din satelit surprinse luni arătau un convoi militar rusesc la nord de capitala ucraineană Kiev, care se întindea pe aproximativ 64 km, substanțial mai lung decât cei 27 km raportați mai devreme în cursul zilei

„Un motiv pentru care lucrurile par să fie blocate la nord de Kiev este că rușii înșiși se regrupează și se regândesc și încearcă să se adapteze la provocările pe care le-au avut”, a spus oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.

Oficialul a declarat reporterilor că nu este clar dacă convoiul însuși s-a oprit, dar nu înregistrează prea multe progrese.

„Rușii au fost surprinși de unele dintre problemele de moral pe care le întâmpină și cred că nu sunt deloc mulțumiți de provocările de logistică și de susținere pe care le-au avut”, a spus oficialul, fără a furniza dovezi.

În schimb, pe rețelele de socializare au apărut foarte multe videoclipuri cu soldați ruși care fură alimente și fructe de prin magazinele ucrainene.

Cu toate acestea, forțele ruse au atacat un turn de televiziune din capitala Ucrainei Kiev, putând perturba semnalul acestuia, a declarat consilierul Ministerului de Interne ucrainean Anton Herașcenko.

În timp ce invazia a intrat în cea de-a șasea zi, Rusia a lansat până acum peste 400 de rachete asupra țintelor ucrainene, dar nu a reușit încă să controleze niciun oraș important și nu controlează complet cerul de deasupra Ucrainei.

Pe de altă parte, Ucraina spune că Rusia are în plan să introducă și forțele belaruse în conflict.

În acest sens, Secția de informații secrete a ministerului ucrainean al apărării a declarat marți că Rusia pregătește o provocare pentru a justifica intrarea trupelor belaruse.