ONU estimează la 1 milion numărul de persoane strămutate în interiorul Ucrainei din cauza invaziei ruse, pe lângă sutele de mii care au fugit din această ţară, a anunţat marţi o responsabilă a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), citată de The Times of Israel și Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

„S-a acordat multă atenţie celor care au fugit în ţările vecine, însă este important să amintim că majoritatea oamenilor afectaţi se află în Ucraina. Încă nu avem cifre cu privire la numărul de persoane strămutate în interiorul Ucrainei, însă estimăm că este vorba de circa 1 milion de oameni care au fugit în interiorul ţării sau care se află acum într-un tren, autobuz sau maşină în încercarea de a se pune la adăpost”, a declarat Karolina Lindholm Billing, responsabilă a UNHCR pentru Ucraina, în timpul unei conferinţe de presă.

UNHCR depune acum toate eforturile pentru a-şi creşte ajutorul în interiorul frontierelor acestei ţări cuprinsă de război.

„Există într-adevăr o nevoie umanitare incomensurabilă”, a afirmat ea, citând în special necesitatea de a găzdui sau oferi hrană pentru strămutaţi.

Numărul de refugiați ucraineni „crește exponențial”

În acelaşi timp, la Geneva, UNHCR a anunţat că circa 660.000 de persoane au fugit din Ucraina în ţări vecine şi că numărul creşte „în mod exponenţial”, după ce în urmă cu o zi în jur de 520.000 de ucraineni se refugiaseră în țările vecine.

Autoritățile române au anunțat luni că peste 33.000 de refugiați ucraineni au ajuns în țara noastră și că 373 dintre aceștia au cerut azil.

Ministrul sănătății Alexandru Rafila a declarat marți că refugiații ucraineni vor beneficia de orice tip de servicii medicale pe teritoriul României, nu doar de servicii de urgență.

Citește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: