Invazia Rusiei a dus la peste o jumătate de milion de refugiați din Ucraina, iar cel puțin 160.000 au fost forțați să se mute dintr-o parte a țării în alta, a declarat în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU secretarul general adjunct pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, relatează corespondentul Ukrinform.

Sediul ONU, New YorkFoto: Wikimedia

„Mai mult de jumătate de milion de refugiați au părăsit țara în căutarea unui loc mai sigur. Cifrele reale ar putea fi chiar mai mari!, a precizat el. „Membrii ai aceleiași familii sunt despărțiți, s-au pierdut unul de altul, iar bătrânii și persoanele cu dizabilități au fost prinși ca într-o capcană. Imaginea este foarte sumbră”, – a spus secretarul general adjunct.

El a citat, de asemenea, date de la Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului cu privire la victimele din Ucraina. Până ieri, cel puțin 406 civili au fost răniți și 102 au fost uciși.

„Datele reale pot fi mult mai mari”, a adăugat Griffiths.

Subsecretarul general al ONU a cerut încetarea atacului armat asupra Ucrainei și respectarea dreptului internațional umanitar.

Consiliul de Securitate al ONU s-a întâlnit luni la sediul din New York pentru a discuta despre criza umanitară cauzată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.