Liderul cecen Ramzan Kadîrov, aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a recunoscut marţi că soldați ceceni au fost ucişi în invazia lansată de Rusia acum şase zile împotriva ţării vecine, transmit The Moscow Times și Agerpres.

Ramzan Kadirov alaturi de alti lideri ceceniFoto: Yelena Afonina / TASS / Profimedia Images

„Despre victime. Din nefericire, s-au înregistrat pierderi între cei născuţi în Republica Cecenia. Doi au murit, şase au fost răniţi”, a scris Kadîrov pe contul său de pe Telegram, şi a adăugat că orice ordin al Kremlinului „va fi dus la îndeplinire de băieţii noştri, oricare ar fi el”.

„Trupele Gărzii Ruse din Republica Cecenia, înarmate cu echipament de ultimă generaţie, uniforme, pregătite fizic, sunt decise să îndeplinească ordine, indiferent cât de complexe”, a adăugat el.

Kadîrov a apreciat că este „necesar să se treacă la măsuri de mai mare anvergură pentru a distruge naziştii şi teroriştii (ucraineni), pentru a elibera oraşele”.

Liderul cecen s-a lansat într-un atac împotriva Occidentului şi asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, despre care a spus că „a pierdut contactul cu lumea, şi nu de ieri de azi, ci de multă vreme”. „Nu a guvernat, dar este guvernat” de Occident, acuză Kadîrov.

Ramzan Kadîrov a mobilizat mii de luptători ceceni pentru a fi trimiși în Ucraina

El susține că armata rusă nu atacă civili în Ucraina: „Preşedintele Vladimir Putin, ca orice rus, nu vrea victime omeneşti în rândul poporului înfrăţit. Vrea ca ucrainenii să aibă ocazia să-şi stabilească propriul destin şi să nu depindă de dorinţele 'partenerilor' occidentali'”.

AFP aminteşte că Ramzan Kadîrov a impus în Cecenia un regim represiv, cu ajutorul aşa-numiţilor "kadîrovţi", unităţi paramilitare care seamănă teroarea pentru a-şi urmări inamicii. Forţele aflate sub controlul lui Kadîrov sunt acuzate de numeroase atrocităţi în Cecenia.

Kadîrov a anunțat sâmbătă mobilizarea a peste 10.000 de luptători ceceni în capitala Groznîi, cerându-i președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să își ceară scuze față de Vladimir Putin și să accepte toate condițiile acestuia.

Presa ucraineană a scris că numărul 2 al trupelor cecene, mâna dreaptă a lui Kadîrov, ar fi fost eliminat de forțele speciale ale Kievului în timpul luptelor din Ucraina.

Jurnaliștii de la The Kyiv Independent au relatat că mai multe unități ale trupelor speciale ruse au fost înfrânte în luptele desfășurate la Hostomel și, potrivit unor surse din serviciile de informații ucrainene, printre acestea se afla și generalul Magomed Tușaev, comandantul celui de-al 141-lea regiment motorizat al Gărzii ruse cecene, care a și fost ucis.

Kadîrov nu a vorbit despre Tușaev în mesajul său de marți însă anterior a negat pentru presa rusă că acesta ar fi fost ucis.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: