Parchetul a inchis dosarul in care primarul Constantei, Radu Mazare, era cercetat dupa ce a defilat imbracat intr-o uniforma cu insemne naziste la o prezentare de moda ce a avut loc la Mamaia, in iulie 2009, anunta Mediafax. Centrul pentru Monitorizarea si Combaretea Antisemitismului, care, in iulie 2009, a transmis o sesizare Procurorului General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi in acest caz, pentru incalcarea Legii 107/2006, si-a exprimat, acum, nemultumirea fata de solutia procurorilor.

Radu Mazare, in uniforma nazistaFoto: AGERPRES

ONG-ul a precizat, intr-un comunicat remis miercuri, ca a fost informat, marti, de catre procurorul general al Romaniei, despre faptul ca s-a dat "o noua decizie" de clasare a dosarului lui Radu Mazare:

  • "MCA Romania isi exprima profunda ingrijorare si groaza privind aceasta recenta decizie a autoritatilor romane. Decizia reprezinta un mare pas inapoi de la progresul inregistrat de Romania cand si-a asumat responsabilitatea uciderii evreilor, pe timpul regimului Antonescu, si cand s-a adoptat Legea 107/2006, privind interzicerea afisarii simbolurilor naziste in public".

Reprezentantii centrului mai spun ca decizia, data la o saptamana dupa publicarea raportului Departamentului de Stat al SUA si la 16 luni de la producerea evenimentului, arata ca investigatia in acest caz a fost "doar de ochii lumii". Acestia adauga ca, astfel, neo-nazistii si fascistii din Romania ar fi incurajati sa ignore legislatia in vigoare si sa poarte uniforme si simboluri naziste, recurgand si la violenta in spatiul public:

  • "Este o decizie care jigneste profund memoria victimelor Holocaustului, ucise de oameni imbracati in aceeasi uniforma ca cea purtata de Radu Mazare si fiul sau".

In urma acestei decizii, MCA Romania a trimis procurorului general al Romaniei un protest fata de "aceasta decizie scandaloasa", exprimandu-si refuzul de a o accepta ca fiind definitiva.

Prima decizia de neincepere a urmaririi penale in cazul Mazare a fost data pe 26 ianuarie anul acesta, pe 3 februarie 2010 infirmandu-se din oficiu solutia "ca fiind nelegala si neintemeiata".

In luna martie, Radu Mazare si-a exprimat, intr-o conferinta de presa, nemultumirea in urma redeschiderii dosarului sau:

  • "In conditiile grele in care este Romania, cand tara geme de foame, nu sunt bani pentru pensii, pentru profesori, medicamente, iar jafurile s-au inmultit mai ceva ca in Brazilia, procurorii cu asta se ocupa. Si isi consuma energia si consuma si banii nostri. Ca sa faci o comisie rogatorie la un asemenea nivel, pentru o asemenea tampenie, statul cheltuieste bani multi de tot. Si asta in conditiile in care oficialii israelieni nu au depus nici o plangere, au spus ca nu este nici o problema".

Primarul Constantei a mai aratat, la acea vreme, ca a cerut scuze "tuturor organizatiilor guvernamentale si neguvernamentale reprezentante ale intereselor israelienilor": "Acest lucru l-am facut si fata de ambasadorul Israelului si oficiali ai Ministerului de Externe din Israel si, avand in vedere relatiile pe care eu, ca primar, le-am dezvoltat cu foarte multi investitori israelieni in Constanta, cat si cele personale pe care le am cu multi oameni din aceasta tara, lucrurile au fost iertate si s-au calmat. Ba chiar au spus ca, daca e nevoie, vin sa ma apere si sa depuna depozitie in fata romanilor care vor sa ma bage la puscarie pentru o prezentare de moda".

Radu Mazare a fost cercetat pentru atentat asupra unei colectivitati (articolul 161 Cod penal); subminarea puterii de stat (art. 162 Cp); infractiuni contra reprezentantului unui stat strain (art.171 Cp); instigarea la discriminare (art. 317 Cp); ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice (art. 321 Cp); instigarea publica si apologia infractiunilor (art. 324 Cp); constituirea unei organizatii cu caracter fascist, rasist sau xenofob, aderarea la o organizatie cu caracter fascist, rasist sau xenofob, precum si sprijinirea sub orice forma a unei organizatii avand acest caracter (art. 3 alin. 1 si 2 din OUG 31/2002); raspandirea sau vanzarea, prin orice mijloace, ori confectionarea de simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe precum si detinerea, in vederea raspandirii sau vanzarii, a unor astfel de simboluri (art. 4 alin. 1 din OUG 31/2002); utilizarea in public a simbolurilor fasciste (art. 4 alin. 2 din OUG 31/2002); promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unei infractiuni contra pacii si omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste sau xenofobe, prin propaganda savarsita prin orice mijloace, in public (art. 5 alin. 1 din OUG 31/2002).

Citeste si: