Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, că afirmat că declarațiile preotului Nicolae Tănase pe tema abuzurilor sexuale cărora le cad victime femeile reprezintă „o invitație la viol”, fiind mai mult decât o declarație neinspirată.

Alina GorghiuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Nu e doar o declarație neinspirată, e o invitație la viol! Oameni buni, genul ăsta de declarație e de Ev Mediu, șocantă! Preotul din localitatea Valea Plopului a spus că și “fetele abuzate sexual trebuie să facă închisoare, pentru că sunt frumoase”, nu doar agresorii, săracii”, a scris Alina Gorghiu, într-o postare pe Facebook.

„Afirmația trebuie sancționată ferm”

Ministrul Justiției susține că acest tip de declarație trebuie condamnat mai ales în cazul unui preot, care are influență asupra comunității. Gorghiu a comentat că în nicio circumstanță violul nu poate fi permis sau justificat și că nu poate fi invocat vreo vină a victimei abuzului sexual.

„Afirmația asta trebuie sancționată ferm la nivel public, nu trecută sub tăcere, pentru că din acest motiv - “tăcerea” - încă sunt destui români care consideră că asta e, poate și violul era justificat fiindcă fusta era prea scurtă sau e normal să-ți mai iei o palmă de la 'bărbat'”, scrie Gorghiu.

Aceasta a afirmat că reacția sa este atât ca femeie, cât și ca ministru al Justiției care-și dorește un sistem judiciar cât mai credibil. „Nu, în România și în niciun stat normal la cap nu se va face vreodată închisoare pentru că “ești prea frumoasă” și din acest motiv, chipurile, ai fost victima unei agresiuni sexuale”, a conchis Alina Gorghiu.

Preotul Nicolae Tănase, din satul Valea Plopului, județul Prahova, a susținut, marți, că femeile agresate sexual ar fi și ele vinovate pentru abuzul trăit. Mai mult, preotul a spus că „fetele frumoase care atrag băieți” ar trebui să primească „3-4 luni” de pușcărie. Declarațiile au fost făcute marți, într-o conferință organizată la Constanța de Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR).

„Fetele frumoase atrag băieți și pe urmă băieții intră în pușcărie că au tras de fete. Vor fi condamnați și vor face pușcărie, dar fetele nu sunt chiar nevinovate. Trebuie luate și ele la judecată. Dacă el face 6 ani de pușcărie, să facă și ea 3-4 luni. De ce? Păi, ăsta nu s-a agățat așa, oricum de ea. S-a agățat pentru că i-a sărit în ochi într-un chip special”, a declarat preotul, potrivit dobrogealive.

„De aceea, creștinele noastre aveau comportamentul lor. Erau foarte atractive, dar aveau un anumit comportament în mers, în gândire, în priviri”, a mai spus preotul Nicolae Tănase.

Critici dure venite chiar din interiorul BOR

Afirmațiile au generat critici dure la adresa clericului, inclusiv din partea Patriarhiei Române. „O asemenea declarație include, din păcate, o viziune rudimentară, inclusiv în exprimare, asupra relațiilor dintre bărbat și femeie. Una profund nedreaptă și îngrijorătoare. Ceea ce umbrește bunul renume al părintelui Tănase, cunoscut tocmai pentru activitatea sa filantropică dedicată femeilor afectate de drame sociale”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, după ce a fost contactat de HotNews.ro.

Bănescu a revenit după două zile, cu o postare pe Facebook, cu un ton chiar mai dur la adresa lui Nicolae Tănase. „'Dacă un băiat abuzează o fată, aceasta e și ea vinovată'. Pentru că l-a ispitit. Doar e urmașa Evei, se știe. Ergo, să facă și ea pușcărie. Iată o mostră de „gândire” barbar clericalizată, până în dinți înarmată împotriva rațiunii, gingășiei și teologiei, reducționistă până la anularea de sine, inspirată de cea mai proastă cu putință raportare la realitate și la revelația biblică”, a scris Vasile Bănescu pe rețeaua de socializare.

De asemenea, europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță a depus o sesizare pe această temă la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). „Declarațiile făcute de către reclamat relevă o gândire retrogradă, manifestată public, care îndeamnă la discriminarea persoanelor de sex feminin, care încurajează comportamente deviante și chiar instigă la săvârșirea unor infracțiuni, o gândire menită să blameze victimele, să disculpe prădătorii sexuali și să normalizeze comportamente nocive și distructive”, se spune în textul sesizării.

Potrivit Doxologia.ro, Nicolae Tănase este preot în satul Valea Plopului, județul Prahova, din 1979. El deservește, de asemenea, și satul din apropiere, Valea Screzii. Este căsătorit și are 6 copii. De asemenea, în 1994, preotul a înființat Asociația Pro Vita, organizație care se poziționează împotriva avortului.

„Într-o lume în care copiii orfani sau abandonați, mamele singure și bătrânii sunt adesea lăsați în urmă, Asociația Pro Vita Valea Plopului străbate cu devotament aceste dificultăți, oferindu-le o rază de speranță și sprijin”, arată site-ul Asociației preotului Nicolae Tănase.